dinnye

2020.07.22. 14:00

Dinnyéből is jobb a hazai: a megyei termőterületből Heves és Erdőtelek számít kiemelkedőnek

Akár szeptemberig is kitarthat az idei magyar dinnye szezonja. A népszerű gyümölcs kilója most két-háromszáz forint körül mozog, és a termelők örömére nagy iránta a kereslet. 

Szabó Katalin

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Sándor László erdőtelki gazda kérdésünkre elmondta, közel harminc éve foglalkozik a görögdinnye termesztésével. Náluk két és fél hektáron terem a lédús kabakos, és jelenleg éppen szedik.

– Mezőkövesden árulom a piacon, főként görögöt, például fekete héjút s nagy testűt. Forgalmasabb a piac, mint a tavaly, jobb az ára is. Például a szabadföldi sárga iránt megnőtt a kereslet, annak dacára sorba állnak érte, hogy ötszáz forint kilója, holott tavaly nyolcvanért nem tudtam eladni. Az idősek inkább a fekete héjút keresik, de ez már nem az a dinnye, mint hajdan, ezek már nemesítettek – közölte. Úgy látja, náluk még egy hónapig kitart a termés.

Viszonylag későn indult idén a szezon – nyilatkozta lapunknak Pócs János, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének (MDE) régiós alelnöke.

Úgy fogalmazott, amiatt van egy kis csúszás, mert későn tudtak a gazdák kiültetni, hiszen nagyon hideg volt a tavasz. Sokszor fordult elő fagykár, illetve jégeső, ilyenkor pedig pótolni kellett a kiültetett palántákat. Így várhatóan augusztus végéig, sőt akár szep­temberig is kitart a magyar dinnye. Minőségében remek lesz, mivel sokat sütött a nap és esett is eleget.

– Idén két-háromszáz forint körül mozog kilója, minél inkább előtérbe kerül a hazai dinnye, annál lejjebb megy az ára. Ezt is a kereslet-kínálat és az időjárás határozza meg. Nem elég, hogy a termesztéskor kedvezzen az időjárás, az is fontos, hogy a fogyasztáskor elég meleg legyen, hiszen akkor fogy a leginkább a lédús gyümölcs. Kiváló folyadékpótló, hiszen kilencven százaléka víz – magyarázta Pócs János.

Sándor László és a családja most is szedik a dinnyét az erdőtelki termőterületen
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Hozzátette, pontosan arra az időszakra esett a kiültetés, amikor elkezdődött a járvány is. Így a gazdák nem szerettek volna nagyot kockáztatni, ezért a hektáronkénti számok tükrében látható némi visszaesés. Ez azt mutatja, hogy kissé visszavettek a területből.

Megjegyezte, kockázatos a multiknál vásárolni, hiszen az elmúlt években többször előfordult, hogy magyarként árulták a külföldi dinnyét. Azt javasolja, aki valóban megbízható helyről szeretné ezt a gyümölcsöt beszerezni, az közvetlenül a termelőktől a piacokon vagy az egyéb árusítóhelyeken tegye ezt meg.

– A hazait szembetűnő jel alapján lehet megkülönböztetni. Ha a levágott szára helyén már elszáradt, akkor azt régen szedték le, tehát valószínűleg külföldről hozták be. Akkor lehetséges, hogy hazai, ha még zöld az az a rész, azaz frissen vágott – magyarázta.

A MDE vezetőségében Pócs Jánoshoz a hevesi és a jászsági régió tartozik, itt körülbelül 350 hektáron termelik a hazánkban népszerű kabakos gyümölcsöt. A megyei termőterületből Heves, Erdőtelek számít kiemelkedőnek, közölte a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában