árvíz után

2020.07.16. 07:00

Egri árvízkárok: az államtól kért segítséget az önkormányzat

A Szala városrészen jelenleg is látszanak a két héttel ezelőtti pusztítás nyomai. Az egri önkormányzat az államtól kért segítséget a terület helyrehozására és a lakók megsegítésére.

Gidai Zsanett

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A Szalában több család otthona lakhatatlanná vált a június 27-i felhőszakadás és az azt követő villámárvíz miatt, amikor a Szala-patak kilépett medréből és elárasztotta a városrészt. Máig nem tudni, mi lesz a területen fekvő házaknak a sorsa. Negyvenöt ember pedig nem tudja, hogy visszatérhet-e a lakóhelyére, és ha nem, akkor mi lesz a továbbiakban.

Szalay Andrea, az önkormányzat sajtóreferense azt a tájékoztatást adta, hogy harminchat polgárt szállásoltak el a Kistályai úti kollégium épületében, a többiek rokonokhoz költöztek. Mint korábban már beszámoltunk róla, a károsultak nemcsak szállást, hanem a család- és gyermekjóléti központnak köszönhetően ruhákat és élelmiszert is kaptak.

Aggódnak, hogy mi következik

Az egri Szala városrészen élők úgy érzik, hogy nem tájékoztatják őket megfelelően, éppen ezért nem tudják, hogy mire számíthatnak. Nagyon bizonytalannak érzik a jelenlegi helyzetet. Az önkormányzattól azonban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az árvíz óta folyamatosan kapcsolatban vannak az érintett polgárokkal és felügyelik a területen zajló munkálatokat.

A károk elhárítása a katasztrófa után rögtön elkezdődött.

– A közterületet a Városgondozás Kft. munkatársai locsolókocsikkal fertőtlenítették, s az utakra hordott törmelékeket is eltakarították már az előző héten. A lakóingatlanokat pedig kézi erővel, hipós oldattal tisztították, jelenleg pedig a romok elszállítását végzik a magánlakások területéről – számolt be a részletekről az önkormányzat sajtóreferense.

A villámárvíz után mindenhol hevertek törmelékek, amelyeknek az eltakarítását folyamatosan végzik
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az ingatlanokat ért károk mértékéről az önkormányzat később tud pontos tájékoztatást adni. Szalay Andrea úgy nyilatkozott, hogy az előzetes műszaki szakvélemény szerint az épületek egy része megsérült, a helyhatóság kezdeményezte a kormányhivatalnál az építési hatósági eljárás elindítását.

Ennek lefolytatása után tudnak csak pontos információkkal szolgálni arról, hogy mekkora károk keletkeztek az érintett városrészen található házakban.

Pénzt kértek a kormánytól

Eger önkormányzata a kormányhoz fordult, hogy segítsen a károk helyrehozásában. Szalay Andrea elmondta, a közgyűlés felhatalmazását kérték a vis maior alaphoz pályázat benyújtásához. A testület ezt a július 2-i ülésen egyhangúan támogatta. A pályázatban szerepel a Szala-patak feletti híd és áteresz rendbetétele, melynek becsült összege 25 millió forint, ehhez az önkormányzatnak 7,5 millió forint önrésszel kell hozzájárulnia. A pályázat utófinanszírozású, ezért a kárelhárítás teljes összegét meg kell előlegezni. Szerettük volna tudni, hogy benyújtották-e már a pályázatot és érkezett-e reakció az államtól, de lapzártánkig erre nem kaptunk választ az önkormányzattól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában