augusztus 20.

2020.08.20. 17:33

Így emlékeztek az államalapítás ünnepére Heves megyében

Megyeszerte tartottak megemlékezéseket az állami ünnepen, így szűkebb hazánk nagyobb városaiban is.

Munkatársainktól

Fotó: Daniel Beran

A hagyományokhoz híven a Szent Bertalan-templomban megtartott szentmisével kezdődött Gyöngyösön az államalapítás ünnepe. Az istentiszteletet Balog Gyula plébános celebrálta, aki kiemelte: Szent István király felelősségvállalása, életműve nem csak maradandó, hanem napjainkban is érvényes üzeneteket hordoz. Egyebek között ilyen az egymás megbecsülése és tisztelete, valamint az, hogy az országban mindig béke és rend uralkodjon.

A szentmise végén a plébános megáldotta a nemzetiszínű szalaggal átkötött új kenyeret, melyet – miután Hiesz György polgármester megszegte -, az ünnepség résztvevői meg is kóstolhattak, majd mátrai bort fogyaszthattak.

A pandémiás helyzetre való tekintettel korábban elmaradt több városi kitüntetés átadása is Gyöngyösön. Az augusztus 20-ai megemlékezés méltó alkalom volt arra, hogy a jutalmazottak megkaphassák a város érdekében is végzett tevékenységüket elismerő díjakat. A Mátra Művelődési Központban megtartott rendezvényen dr. Vég Attila önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet, aki kiemelte: a koronavírus-járvány is bebizonyította, szükség van az összefogásra ahhoz, hogy sikerrel vegyük fel a küzdelmet a ránk váró kihívásokkal. Elmondta, a történelem során már többször bizonyított a magyarság a tatárjárástól a török elleni küzdelmektől az 1956-os forradalomig.

– A kiemelkedő eredményt elért sportolóink, művészeink, tudósaink már sokszor megmutatták, van egy nemzet Európa közepén, amelyre mindig számíthatnak, amellyel mindig számolhatnak – hangsúlyozta a képviselő.

A képviselő-testület az elmúlt fél évben döntött a Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért, a Művészetekért, a Közösségért című elismerésekről, a város érdemes pedagógusa díjról, az egészségügyben tevékenykedők kitüntetéséről és a díszpolgári cím adományozásáról. Az érintettek Hiesz György polgármestertől vehették át ezeket.

Ünnepi szentmisével kezdődött csütörtökön délelőtt a Szent István-napi megemlékezés Füzesabonyban. A szertartást követően a templomkertben a város polgármestere, Nagy Csaba mondott beszédet. Az államalapítást és az új kenyeret ünneplők előtt a római katolikus templomban Papler Pál plébános arról beszélt, hogy Szent István sziklára építette az országot, ennek köszönheti a magyar nemzet a katolikus hitet és a fennmaradását.

Nagy Csaba polgármester emlékeztetett arra, hogy államalapító királyunk korában is új kihívásoknak kellett megfelelni. Korunkban ezt a kihívást a koronavírus veszélye jelenti. Az eddig ismeretlen ellenség szembesített azzal, hogy melyek az igazán fontos dolgok. A városvezető szerint újra megtapasztalhattuk, hogy mit is jelent a kötelesség, az odafigyelés, az összetartozás és a gondoskodás.

– Kötelességünk figyelni azokra, akik a sors által rájuk mért küzdelemben segítségre szorulnak. Összetartozunk azokkal, akikkel közösen építjük sziklára a házat és gondoskodunk a ránk bízottakról. Hiszen a családnál, a hitnél, a nemzet egységénél erősebb fegyver nem létezik – mondta.

Városi díszünnepséget rendeztek Egerben, a Dobó téren is. Mirkóczki Ádám polgármester köszöntő beszédében úgy fogalmazott, augusztus 20-a, Szent István királyunk, Magyarország születésnapjának ünnepe.

– István király nem csak egy népnek alapított államot, hanem sok népből egy nemzetet kovácsolt és annak adott egy olyan otthont, ami kiállta a történelem és az idő próbáját. Erre ezer év a bizonyíték – mondta.

Ezt követően kitüntetéseket adtak át, egyebek között Pro Agria szakmai díjat vehetett át Csontosné Mészáros Katalin, az Egri Dobó István Gimnázium címzetes igazgatója, Kocsis Emese, a Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium intézményvezető-helyettese, Kovács István, az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola intézményvezető-helyettese, dr. Udvarhelyi Mária fogorvos, Rozsnakiné Jakab Erzsébet, a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság Dobó Katica Bölcsődéjének vezetője, és Varga Miklósné, az Egri Jóga Klub vezetője is. Hibay Károly Emlékgyűrű kitüntetést kapott dr. Ádám István szakorvos, valamint Dobó Kardja kitüntetést Tarsoly József hegybíró.

Az egri kitüntetettek teljes névsora

Nevelés, oktatás területén kiemelkedő és tartósan magas színvonalú tevékenységéért Pro Agria szakmai díjat kapott Csontosné Mészáros Katalin, az Egri Dobó István Gimnázium címzetes igazgatója, Kocsis Emese és Kovács István intézményvezető-helyettesek. Nevelés, oktatás területén végzett kimagasló eredményéért, példaadó szakmai munkája elismeréseként Eger Kiváló Pedagógusa kitüntetést vehetett át Sipos Zsoltné és Bárány János középiskolai tanárok, Kecskésné Pálfi Csilla általános iskolai tanár, Barnáné Uri Szilvia tanító és Varga Istvánné óvodapedagógus. Az egészségügy területén végzett kimagasló tevékenységéért Pro Agria szakmai díjban részesült Udvarhelyi Mária fogorvos. A szociális gondoskodás területén végzett munkájáért szintén Pro Agria szakmai díjat vehetett át Rozsnakiné Jakab Erzsébet bölcsőde vezető. Eger városáért nyújtott civil-, egészség,- és környezetvédő tevékenységéért Pro Agria szakmai díjat kapott Varga Miklósné, az Egri Jóga Klub vezetője. Az eddig végzett orvosimunkássága elismeréseként Hibay Károly Emlékgyűrű kitüntetést kapott dr. Ádám István szakorvos, Eger Kiváló Orvosa kitüntetésben részesült dr. Róth Péter osztályvezető főorvos, az Eger Kiváló Rendőre díjat pedig Rékási Sándor rendőr őrnagy vehette át. Eger Kiváló Tűzoltója kitüntetésben részesült Máté János címzetes tűzoltó zászlós, Kiváló Munkáért kitüntetést kapott Kókai Zsuzsanna, az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó csoport tagja, s Dobó Kardja kitüntetést vehetett még át Tarsoly József hegybíró.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában