Elhatárolódott a kamara a vírusszkeptikusok hangadó egri sebészétől

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége szerint az egyik vezető tisztségviselőjük kijelentései a járvány elleni védekezés hatékonyságát veszélyeztetik.

Heol

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A MOK Elnöksége a Területi Szervezetek vezetőinek döntő többsége által aláírt állásfoglalással összhangban a leghatározottabban elhatárolódik az utóbbi hetekben mind nagyobb publicitást és hangerőt elérő vírusszkeptikus vagy egyenesen vírustagadó, a SARS-CoV-2-es vírus veszélyeit és a vele szemben való védekezés fontosságát megkérdőjelező csoportoktól, az azokat vezető orvosoktól, gyógyszerészektől és egyéb végzettségű önjelölt igazságosztóktól – írja az MTI, hivatkozva a MOK közleményére.

Hozzátették: „A MOK-nak, mint szakmai testületnek a feladatai közé alapvetően nem tartozik az összeesküvés elméletek cáfolata, a szólásszabadságba pedig normális körülmények között mindenféle tudománytalan badarság terjesztése belefér. Mivel ezúttal sajnálatos módon a hangadók közé tartozik a MOK egyik vezető tisztségviselője (a Heves megyei területi szervezet helyben választott elnöke), és a terjesztett tanaik hovatovább a járvány elleni védekezés hatékonyságát veszélyeztetik, nem térhetünk ki a megszólalás elől.”

Ezúton a MOK vezetése elhatárolódik dr. Pócs Alfréd ortopéd sebész, harcos 5G elleni aktivista, valamint az “Orvosok a tisztánlátásért” Egyesület vezető tagja által a COVID-19 pandémia kapcsán tett kijelentésektől, azokat igen jelentős részét tudományosan megalapozatlannak, félrevezetőnek és hamisnak bélyegezve.

„A COVID-19 probléma kezelésének orvosszakmai és ellátásszervezési kérdéseiről szóló vitának természetesen van helye, de ez nem vezethet a közvélemény megtévesztéséhez, a tudományos evidenciákkal alátámasztott kockázatok lekicsinyléséhez, az oltásokba vetett közbizalom megingatásához.

Az, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is ilyen kevés emberáldozattal vészelte át a COVID-19 első hullámát, az időben meghozott korlátozó intézkedéseknek és a magyar emberek (akkor) példás szabálykövető magatartásának volt köszönhető. Az orvosi hivatással, az emberi élet védelmével ellentétes minden olyan törekvés és megnyilatkozás, amely az egyéni védekezés feleslegességét, haszonnélküliségét hangsúlyozza, és ezzel esélyt ad annak, hogy a második hullám nagyságrenddel több honfitársunk életét követelje.”

A kamara kiemelte: mivel dr. Pócs Alfréd a fenti cselekedeteket a MOK vezetésének és a Területi Szervezetek vezetőinek határozott állásfoglalása és kérései ellenére ismételten megvalósította, az ezirányú kapott felszólítás ellenére nyilatkozatai alatt neve ismételten a MOK Heves megyei elnökeként – azaz MOK tisztségviselőként, és nem magánemberként – jelent meg, ezzel idős honfitársaik és a járványügyi védekezésben dolgozó kollégáik életének veszélyeztetése mellett a MOK, mint köztestület hitelét aláásta, ezért ellene a MOK Elnöksége etikai bejelentést tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában