jogszabály megkerülés

2020.09.17. 17:30

Nem fordíthatták volna útépítésre a lakosság csatornára szóló befizetéseit Karácsondon

Hosszas jogi előzmények után a Karácsondi Víziközmű Társulatnak a helyi önkormányzattal szemben benyújtott keresete nyomán az Egri Törvényszék idén meghozott elsőfokú ítéletében több mint 140 millió forint megfizetésére kötelezte a karácsondi helyhatóságot a társulat részére. Ez gondot okoz a község költségvetésében.

Szalay Zoltán

– Még 2016-ban magánszemélyek indítottak pert a Karácsondi Víziközmű Társulat és Karácsond önkormányzata, mint alperesek ellen – tájékoztatta érdeklődésünkre a héten a Heolt dr. Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke.

– Kérték annak bírósági megállapítását, hogy a pályázat útján megépült szennyvízcsatorna-hálózat befejező munkálatai kapcsán a védőutak tervezése és építése tárgyában az alperesek között létrejött szerződés semmis. Indoklásuk szerint a hatályos jogszabályok kizárják, hogy a víziközmű-társulat útépítésben vegyen részt. Az alperesek célhoz kötött, s elszámolási kötelezettség alá eső forrást használtak fel, elszámolási eljárás vagy érdemi tájékoztatás és egyeztetés nélkül.

Magánszemélyek indítottak pert

A Gyöngyösi Járásbíróság két éve ennek a keresetnek helyt adott. Megállapította, hogy a szerződés érvénytelen. Kimondta, hogy az érdekeltségi hozzájárulást a víziközmű-társulat törvényben meghatározott közfeladat ellátására nem használta fel, ezért annak felülvizsgálatára és az azzal való elszámolásra lett volna szükség. A társulatnak átadott érdekeltségi hozzájárulások útépítésre történt felhasználása meghiúsította az elszámolás lefolytatását, így az alperesek szerződése jogszabályok megkerülésével jött létre.

Az alperesek fellebbeztek, ám másodfokon az Egri Törvényszék az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Indoklásában kiemelte: a vonatkozó jogszabály kizárta a víziközmű-társulatok közfeladatai köréből az útépítést, ezért a szerződés jogszabály megkerülésével jött létre. Az alperesek tudtak arról, hogy a szerződésük tilos. Az alperesek ezután a Kúriához fordultak felülvizsgálati kérelemmel, amelyet az hivatalból elutasított.

Kereset jogalap nélkül gazdagodás címén

– Ilyen előzmények után a Karácsondi Víziközmű Társulat keresettel élt Karácsond önkormányzatával szemben 141 millió 56 ezer forint megfizetése érdekében – folytatta dr. Nyiri Beáta. – A cég érvelése szerint bíróság jogerősen megállapította, hogy a felek közötti együttműködési megállapodás elnevezésű szerződés érvénytelen, ezért az alperesnek fizetett összeget a felperes visszakéri eredeti állapot helyreállítása, alaptalan gazdagodás megtérítése, s jogalap nélküli gazdagodás címén. A törvényszék elsőfokú, nem jogerős döntése szerint az önkormányzatnak tizenöt napon belül 141 millió forintot és ennek kamatait kell megfizetnie a társulatnak. Az önkormányzat fellebbezett e határozat ellen, s másodfokon a Debreceni Ítélőtábla hoz döntést az ügyben.

A polgármester levele a lakosságnak

Június 18-i dátummal Földi Csaba, Karácsond polgármestere levelet intézett a község polgáraihoz. Ebben arra kéri őket, gondolják végig a történteket. A lakosok az érdekeltségi hozzájárulást annak tudatában fizették a társulat részére, hogy azt ők már nem fogják visszakapni, mert a befizetett pénzük szükséges volt a szennyvízhálózat kiépítéséhez. Úgy véli, a 2013-2014-ben megvalósult beruházás fel is emésztette volna a teljes összeget, ha az önkormányzat akkor nem pályázik önerő csökkentése érdekében önerőalapra és nem nyeri meg azt.

A lakossági terhek enyhítése céljából többször nyújtott be önerőalap pályázatot és mindet meg is nyerte. Így megmaradt az érdekeltségi hozzájárulásként befizetett összeg, melyből az előző két önkormányzat teljes egyetértésével és felhatalmazásával, együttműködésben a társulattal, korszerű utakat építettek a községben. Amikor már minden döntés visszafordíthatatlanná vált a befizetett hozzájárulások felhasználásáról, akkor az előző önkormányzat ellen pert indítottak. A pert indítók és a társulat jelenlegi vezetése nem gondolt bele abba, hogy a lakossági hozzájárulások visszafizetése mekkora terhet ró a helyhatóságra és a lakosokra. A községvezető szerint az volt a „hibájuk”, hogy pályáztak és nyertek. Az így megspórolt összegből utakkal fejlesztették a falut.

„A pénzt vissza kell fizetnünk, hisz kimondta a bíróság..., és ha jogerőssé válik, végre kell hajtani. Az önkormányzat nem rendelkezik ilyen mértékű tartalékkal, azt elő kell teremteni. Minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a községet a lehető legkisebb veszteséggel kivezessem e lehetetlennek tűnő helyzetből és az elmúlt tíz év sikereit, a folyamatos fejlődést ne törjük meg„ – hangsúlyozta Földi Csaba, aki köszönetét fejezte ki az ökormányzat mellett kiálló karácsondiaknak, s az ellenvéleményüket emberi módon kifejtőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában