közlekedés

2020.11.04. 14:00

Rohamra készülnek a szervizesek: sokan csak most cserélik a gumikat

Kényelmi szempontból is érdemes a gumicserét inkább előbb, mint utóbb megejteni, annak ellenére, hogy enyhébb az idei ősz.

Sike Sándor

Abroncscsere a felnémeti gumiszervizben. Napi negyven szerelésre van kapacitásuk

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A hatvani Tóth Gábor szerint az autósok egy része csak akkor fogja fel az évszaknak megfelelő gumiszett használatának fontosságát, amikor ennek hiányában bajba került. Egy régi saját élményét is megosztotta velünk: alföldi gyerekként kora tavasszal vágott neki a szlovákiai hegyeknek. Eszébe se jutott, hogy nyári abroncsokon autókázik, ráadásul hátsókerék meghajtással. Három speciális eszköz kellett, hogy kihúzzák a kocsit egy kisebb szakadékból.

- A tanulópénzt megfizettem, s azóta már komolyan odafigyelek arra, hogy milyen abroncsokat rakatok fel. Szerencsére ma már egyre több a felkészült, komoly gumis szakember. A sufnikban való szerelésnek egyébként sem voltam híve sohasem – mondta a vállalkozó.

Szekeres Szilárd, a felnémeti gumiszerviz tulajdonosa szerint egyre inkább belátják az autósok, hogy a hó, a fagy ellen nincs mit tenni, fel kell szereltetni a megfelelő téli abroncsokat. Huszonöt éve működik már a kft-éjük, s ez idő alatt elegendő tapasztalatuk gyűlt össze nem csak a szolgáltatás terén, de az autósok szokásairól is. Ezen a téren pedig egyre jobb tendenciák mutatkoznak. Közrejátszik persze ebben a változásban, hogy egyre nagyobb értékűek a kocsik, amelyeket kár lenne tönkretenni a gumicserén való garasoskodással.

Abroncscsere a felnémeti gumiszervizben. Napi negyven szerelésre van kapacitásuk
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

- Az igazi roham a szervizekben csak most kezdődik majd. Ennek oka, hogy maradtak szép számmal olyanok, akik csak a tél beköszöntével gondolnak a nyári gumik lecserélésére. Bár mi valamennyi kategóriában dolgozunk – beleértve a teherjárműveket is -, de a szerviz kapacitása véges. Napi negyven járművet tudunk egy nap alatt kiszolgálni. Ezért is vesszük örömmel, ha előzetes időpontegyeztetés után jön hozzánk az autós. Ez mindkét fél számára előnyös – mondta a szakember.

A gumiszerviz vezetője szerint sürgős esetekben, például defekt, vagy más váratlan ok miatt hozzájuk fordulóknak soron kívül segítenek. Abroncsokból is fel vannak készülve, illetve a levetett szettet is díjmentesen tárolják visszarakásig. Szekeres Szilárd azt is hangsúlyozta, hogy a művelet nem csak időjárástó függ, az autós pénztárcájától is. Régi tapasztalat például, hogy fizetésnapok után megugrik a forgalom. Ők segítségére vannak az autósoknak a költséghatékony megoldás megtalálásában. Ugyanakkor távol áll tőlük az a szemlélet, amit a „garázsszervizek” képviselnek, ahol másodrendű a minőség, csak olcsó legyen.

- Egerben működik néhány szakmailag is magasra értékelt vállalkozás. Vannak ugyanakkor sufniból árusítók is. A mi műhelyünkben, ha minőségében nem megfelelő szettet hoz be valaki, ezeket a silány termékeket nem szereljük fel. Nagy a kockázat, mert a közút nem játszótér. A negyedszázados múlt természetesen azt is jelenti, hogy igen sok visszatérő ügyfelünk van, közöttük flottás partnerek, de sokan újak nálunk – fogalmazott.

Miért kell a téli gumi?

Szekeres Szilárd kérdésünkre elmondta: a téligumi több szempontból is eltér a nyáritól. A téli abroncs futómintázata mélyebb és több lamellát tartalmaz. Jelentős a különbség van az összetételében is. A téli abroncs nagy mennyiségben tartalmaz olyan adalékot, amitől a gumi hidegben is lágy marad, és a hideg évszakban is megőrzi a jó tapadási tulajdonságát. Az aszfalt hőmérséklete befolyásolja a teljesítőképességet. A biztonságos vezetés érdekében nyomatékosan javasolt a téli szett használata 7°C alatt. A nyári gumi sokkal nehezebben éri el a megfelelő tapadáshoz szükséges hőfokot, és merevebbé, ridegebbé válik e hőmérséklet alatt. A merevség a tapadásban, irányíthatóságban és az úttartásban is megmutatkozik. A legfontosabb, hogy a nyári szett télen hátrányosan befolyásolja a féktávolságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában