ingatlanpiac

2020.12.17. 17:30

Heves megyében csökkent a kiadó lakások lakbére idén

Mérséklődnek a lakbérek augusztus óta ­országszerte. Októberben az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal csökkentek, de még a többhavi mélypontnak számító áprilisi szinttől is elmaradtak – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal és az Ingatlan.com lakbérindexéből. Szakértő segítségével térképeztük föl az okokat.

Molnár Helga

– A legfrissebb adataink alapján Egerben de­cember elején 90 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj a kiadó lakások és házak esetében egyaránt. Ez pedig éves szinten kicsivel több mint 10 százalékos csökkenést jelent. Az előző hónaphoz képest sem változtak a bérelt ingatlanok díjai a hevesi megyeszékhelyen – taglalta érdeklődésünkre Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Közlése szerint a Heves megyei albérletek száma hasonló a tavaly decemberihez. Idén is több mint 200 kiadó lakás vagy ház szerepel megyénkből az Ingatlan.com kínálatában. A legnagyobb választékot Eger, Gyöngyös és Hatvan nyújtja az érdeklődőknek. Gyöngyösön és Hatvanban 100, illetve 110 ezer forint a havi átlagos bérleti díj, míg Egerben csak 90 ezer forint.

– Ez nagymértékben annak is köszönhető, hogy Egerben háromszor annyi bérelhető ingatlan található, mint a másik két városban. Országosan is jellemző a túlkínálat, hiszen jelenleg több mint 25 ezer kiadó lakás vagy ház hirdetése szerepel nálunk, ami rekordszintnek felel meg. Ebből fakad, hogy a bérleti díjak is hároméves mélypontra kerültek – tette hozzá.

Megkérdeztük, mire számíthatunk jövőre. Elmondta, nagyon sok múlik azon, hogy mennyire könnyen vagy nehezen birkózunk meg a koronavírus kihívásaival. Az oltások elérhető közelségben vannak, így a felsőoktatás diákjai lassan visszatérhetnek a digitális munkarendből a személyes jelenléthez kötött oktatáshoz. Ennek következtében Egerbe és Gyöngyösre visszaköltözhetnek a hallgatók, így élénkülhet a piac. Ám a munkavállalók körében a távmunka és home office egyre népszerűbb, s ez csökkentheti a keresletet a kiadó lakások iránt.

Összességében tehát a szakértő nem számít arra, hogy a következő évben magasra szöknének megyénkben a lakbérek.

Balogh László szerint hullámvasútra került idén az eladó lakások piaca is. Már a koronavírus előtt lefékezett, a járványhatás pedig csak rátett még egy lapáttal. A vevők és eladók most már 2021-re koncentrálnak.

Az Ingatlan.com adatai szerint idén a fővárosban a járvány előtti szinthez képest az átlagos négyzetméterárak 5,8 százalékkal csökkentek. A kisebb városokban pedig 6,4 százalékos volt a mérséklődés. A megyeszékhelyeken viszont csekély drágulás ment végbe. Még bizonytalan, hogy meddig tartja sakkban a lakásértékesítést a járvány, de extrém ingadozások nem várhatók. A piacnak ugyanis van egy alapvető stabilitása.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában