Jövőre magasabb adókat vetnek ki Gyöngyösön

Két adó mértéke emelkedik jövőre a városban. A gyöngyösi képviselő-testület novemberi ülése a veszélyhelyzet miatt elmaradt, de döntések születtek.

Sz. Sz. I.

20200316 Sajtótájékoztató a városházán a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről - Hiesz György és Maka Piroska - Gyöngyös

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A 2011-es katasztrófavédelemről szóló törvény értelmében ugyanis ilyen esetben a grémium döntési jogát egy személyben a polgármester gyakorolja. A képviselők előzetesen e-mailben juttathatták el hozzá a javaslataikat.

A járvány okozta nehéz gazdasági helyzet miatt csökkent az önkormányzat adóbevétele, valamint a kormányzati elvonások is jelentős összegeket vettek el Gyöngyös költségvetéséből. Ez a kiesés idén 600 millió forint. Emiatt volt szükség most a szigorításokra. A vállalkozásoknak számított építményadó a száz négyzetméter feletti hasznos alapterületű ingatlanokat érinti, itt a sávos adómértékek mindegyike ötven forinttal növekszik majd. Az idegenforgalmi adó jövőre negyven forinttal emelkedik, vagyis a szállóvendégeknek 530 forintot kell fizetniük vendégéjszakánként.

Kepler Gyula képviselő ismertette a kormánypárti frakció állásfoglalását a döntéssel kapcsolatban. A Városom, Szeretlek Egyesület – Fidesz–KDNP önkormányzati képviselői nemmel szavaztak az ellenzéki városvezetés javaslatára.

A helyhatósági kiadások csökkentését célozza az a döntés, hogy jövő januártól csak 16 órában működik az eddig 24 órás központi orvosi ügyelet. Jövőre akár önkormányzati cégek összevonására is sor kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában