Téves információ látott napvilágot az oltásról Heves megyében

A vírus elleni védőoltást egyre többen várják, mint a járvány megszüntetésének leghatékonyabb módját. Ám a helyi politikusok között is mind többen vannak, akik valamilyen célból – finoman fogalmazva – nem hiteles információkkal traktálják az embereket.

Tari Ottó

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az álhírek terjesztésének több oka lehet, egyebek közt tájékozatlanság, felkészületlenség, politikai haszonszerzés. Ehhez esetenként nagy számú közönséget biztosítanak az internetes felületek, ahol ellenőrizetlenül jelenhetnek meg a valóságtól távol álló értesülések is. Szűkebb hazánkban is találkozhatunk ilyenekkel. Ha valakik felhívják a figyelmet a „tévedésekre”, a híresztelések gazdái számára nem marad más, mint a bocsánatkérés. Persze, utóbbival nem minden érintett él.

Nagy Attila, a nemrég leváltott ludasi alpolgármester január 30-i Facebook-bejegyzésében harcosan kiállt az oltás mellett, pontokba gyűjtve az általa fontosnak tartott tudnivalókat, mint például, hogy az emberi élet és az egészség mindennél előbbre való. Eközben azonban megfogalmazott egy meghökkentő állítást is, ami szerint „a vakcina csak a regisztrációra nyitva álló időpontig lesz ingyenes, azt követően fizetni kell érte, s valószínű, nem 300 forintot” – állította. Azt nem fejtette ki, utóbbit mi alapján írta, hiszen a „hír” nem igaz.

A kormány már tavaly no­vemberben világossá tette, hogy ingyenesen biztosítják a koronavírus elleni oltást, ami nem lesz kötelező, de bárki igénybe veheti. A vakcina jelenleg is ingyenes, és azóta sem esett szó arról, hogy fizetőssé tennék.

Vargáné Csen­geri Mónika polgármester szerint vészhelyzetben, járvány idején jóval több felelősségtudatra lenne szükség a képviselő részéről. Nem tudható, hogy Nagy Attila e szavak hatására-e, de hamarosan eltávolította az idézett posztot, s két napja „a sorozatos támadások elviseléséhez a lelket erősítő” felvezetéssel egyik ismerőse sorait tette közzé, amelyek szerint bölcsen járt el, amikor magyarázkodás helyett így cselekedett.

Hatvanban Basa Zoltán, a Demokratikus Koalíció politikusa és volt önkormányzati képviselője eléggé sejtelmesen fogalmazott, amikor azt írta, hogy az Albert Schweitzer Kórházból kapott értesülése szerint Szabó Zsolt országgyűlési képviselő egyik korábbi önkormányzati képviselőjelöltje már a második oltást kapja, miközben idős és krónikus betegeknek hónapokat kell várniuk a vakcinára.

A gyógyintézmény azonnal reagált. „A posztban megjelölt önkormányzati képviselőjelölt az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben nem ré­sze­sült Covid–19 elleni védő­oltásban. A poszttól és a tartalmától a kórház vezetése elhatárolódik. Ha nem lesz nyilvános helyreigazítás, az intézmény megteszi a szükséges jogi lépéseket” – írták. Ezután Basa újabb bejegyzéssel jelentkezett, miszerint úgy döntött, hogy helyreigazítást tesz.

„Szabó Zsolt országgyűlési képviselő úr és Stankovics Éva igazgató asszony határozottan cáfolják információimat, és én ezt készséggel elfogadom. Ha ezt állítják, akkor valószínűleg az informátorom tévedett, esetleg én értelmeztem tévesen az információt” – fogalmazott.

Lehetséges, hogy nem véletlenül?

Sokak szerint nem véletlen, hogy az ellenzéki politikusok – akik közül korábban többen hangot adtak az oltással, illetve a Magyarország által vásárolt vakcinákkal kapcsolatos fenntartásaiknak – mostanában különféle, manipulálásra alkalmas információkkal táplálják a közvéleményt. Ha csak a közelmúlt híradásai között tallózunk, számos olyan esettel találkozhatunk, amikor éppen a baloldalhoz köthető prominensek buktak le; az ország egyik legnagyobb oltási botránya hetek óta Hiesz Györgyhöz, a Demokratikus Koalíció (DK) által is támogatott ellenzéki gyöngyösi polgármesterhez köthető, de például László Imre ugyancsak DK-s képviselő is soron kívül kapta meg a vakcinát. A jelek szerint a Gyurcsány-pártnak van mit takargatnia, s ennek érdekében a kormányoldalt igyekeznek minél jobban besározni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában