Egyszerre könnyű és nehéz – meglátogattunk egy online magyarórát Egerben

Március 8-tól ismét bezártak az óvodák és az általános iskolák. Az iskolásoknak azonban nem szünet, hanem az egy évvel ezelőtti helyzethez hasonlóan online oktatás kezdődött. Ellátogattunk egy egri iskola magyartanárának órájára.

Guti Rita

Eger, 2021. március 8. Hetedik osztályos tanuló Márkus Róbert Zsolt, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Mûvészeti Iskola és Pedagógiai Intézete vezetõ tanárának online irodalom óráján vesz részt egri otthonában 2021. március 8-án. A kormány döntése értelmében a koronavírus-járvány megfékezésére hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések, az óvodák és az általános iskolák pedig április 7-ig, a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

– A Zoom felületét választottam, mert több lehetőséget is kipróbálva úgy láttam, ez az, ami számomra a XXI. századi oktatást megjeleníti – avatott be az óra előtt Márkus Róbert Zsolt, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának magyartanára. A 7. c-sek órájába tekinthettünk be.

A tanár úrtól megtudtuk, azért ezen a platformon tartja az óráit, mert itt tud kis csoportban is dolgozni velük, amikor elkészülnek egy-egy feladattal, azt tudják az osztálynak prezentálni például. Tud nekik segíteni ugyanúgy, mintha a tanteremben lennének, csak itt jelentkezés helyett a hívógombot használják, ha kérdésük van. A képernyőmegosztás funkcióval más alkalmazások is elérhetők. Egy ilyet az órán meg is néztünk. A gyerekek azt a kérdést kapták, milyen érzéseik vannak az online oktatással kapcsolatban. A válaszaikból szófelhő született, s a szemünk láttára derült ki, mennyire sokféle a vélemény. A könnyű és a nehéz, az unalmas és az érdekes egyformán ott volt az ítéletek között. Erről a pedagógus is elmondta a véleményét.

Márkus Róbert Zsolt magyarórát tart a nappalijában a hetedikeseinek Fotó: Komka Péter / MTI

– Szerintem az nem online oktatás, ha feladatokat adok ki és azt adott időre el kell végezni, esetleg lefotózni a füzetet és visszaküldeni. Szerintem az online oktatás az, amikor az digitális térben történik, varázslat ugyanúgy, mint a tanteremben.

Márkus Róbert beszélt arról, hogy a tavalyi első hullám az ő személyes szakmai életében nagyon jól jött, mert azt érezte, kezd leülni a tanítás iránti lelkesedése.

– Elkezdtem hát képezni magamat, online tanfolyamokat végeztem el, hogy jól megismerjem a platformok sajátosságait, hogy ne csak számomra, hanem a diákjaim számára is érdekes órákat tudjak tartani – mutatott rá.

Nem olyan egyszerű, mint gondoljuk

– Nem olyan könnyű, még dolgozatot írni sem ebben a formában, mint azt gondolná, aki nem próbálta – osztotta meg az egri gyakorló hetedikese, Hajas János. – A tanár sem tud bennünket úgy felügyelni, mint a teremben, fennáll a csalás lehetősége. Igazából rajtunk múlik, hogy megértjük-e, hosszú távon a mi érdekünk becsületesen dolgozni, a határidőket betartani.

Janó szerint egy évvel ezelőtt a tanárokat, a diákokat is felkészületlenül érte a digitális oktatásra való áttérés, most könnyebb volt az indulás. Ennek ellenére a hetedikes fiú azt mondja, neki hiányoznak a társai, az iskolai élet is, nem cserélné le a mostani, digitális térben zajló tanulást a tantermire. Így van ez akkor is, ha egyébként nem bánja, hogy a számítógép előtt kell ülnie.

A saját általános iskolás gyermekeinek példáján keresztül az egri pedagógus úgy látja, megoszlanak a diákvélemények. Van, aki szereti a digitális oktatást, van, aki elutasítja. Szerinte figyelni kell a gyerekekre, egyrészt, hogy ha tanulni ülnek le, akkor valóban azzal foglalkozzanak, de az ellenkezőjére is. Kiemelte: fontos, hogy a pedagógusok vegyék figyelembe, hogy nem elvárható egy gyerektől, hogy öt-hat negyvenöt perces órán keresztül éber maradjon a figyelme a képernyő előtt.

A megyeszékhely belvárosi iskolájában tanító tanár elmondta azt is, nyilván nekik itt, Egerben jóval egyszerűbb a dolguk, hiszen itt a gyerekek zöme olyan családból jön, ahol nem gond a digitális írástudás. De egykori kömlői tanárként tudja, hogy a kistelepüléseken nem ilyen jó a helyzet.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Kíváncsiak vagytok, hogy zajlik a távoktatás❓ A cikkünkben lévő képgalériából kiderül❗️

#távoktatás #koronavírus #szigorítás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában