Többen sértik meg a KRESZ-t Hevesben, amióta ingyenes a parkolás a veszélyhelyzet miatt

Novemberben lépett ismét hatályba a veszélyhelyzetre tekintettel bevezetett ingyenes parkolás, ám még mindig sok a kérdőjel, milyen területekre vonatkozik a könnyítés. Meglepődhetnek az autósok, mikor felfedezik a szélvédőn a büntetést.

Berecz Renáta

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Az ingyenes parkolás bevezetését sokan fogadtuk örömmel, hiszen így olyan helyeken is megállhatunk korlátozás nélkül, ahol korábban fizetni kellett. Ám a közösségi oldalakon is egyre többen fejezik ki nemtetszésüket, s vallják, inkább kifizetnék a díjat, csak legyen hely. A térítésmentesség ugyanis magával hozta a helyhiányt a forgalmas területeken.

Az autósok nemcsak emiatt bosszankodhatnak. Főhet a fejük, ha olyan helyen állnak meg, amire nem vonatkozik az ingyenesség. Hogy hol érvényes vagy nem ez a rendelkezés, arra a KRESZ szabályai a mindenkori irányadók.

A megyeszékhely polgármesteri referense arról tájékoztatott, tapasztalataik szerint a rendelet bevezetése óta nagymértékben megnövekedett a várakozó gépjárművek száma. A parkolóhelyek befogadóképessége pedig véges. Néhányan ott állítják le a kocsit, ahol közlekedési jelzőtábla vagy egyéb KRESZ-szabály tiltja. Varga T. Orsolya hozzátette, úgy látják, sokan félreértik a könnyítő rendelkezéseket.

Elmondta, a kormányrendelet hatályba lépését követően tíz-tizenöt esetben érkezett visszajelzés a rendészetükre telefonon és írásban, melyekben a díjmentességre hivatkoztak egy-egy büntetés esetében. A parkolók üzemeltetése az EVAT Zrt. kezelésébe tartozik. Megtudtuk, évente mintegy háromszázmillió forintos bevételkiesést jelent az egri önkormányzatnak az ingyenes parkolás lehetősége.

Ahol eddig fizettünk az egri parkolásért, most nem kell. Ez nem érvényes ott, ahol engedélyköteles a várakozás Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Gyöngyösön sincs olyan zóna, ahol díjat kellene fizetniük az autósoknak. Igaz ez a Mátyás király utcai tömbbelsőre, valamint a Sástón található, magántulajdonban lévő parkolóra is. A város polgármesteri hivatalának sajtóreferense úgy fogalmazott, érzékelhetően megnőtt a tilosban várakozó járművek száma a díjmentesség bevezetése óta. Tapasztalataik szerint a megnövekedett gépjárműforgalom miatt lényegesen többen sértik meg a KRESZ szabályait, mint egy átlagos időszakban. Juhász Marianna hozzátette, annak ellenére, hogy a városrendészeti igazgatóság munkatársai szem előtt tartják a fokozatosság és arányosság elvét, tavaly januárban harmincnégy, idén ugyanebben a hónapban már kilencvenegy bírságot kellett kiszabniuk a parkolási szabályok megszegése miatt.

Arról is szólt, az ingyenes lehetőség miatt sokszor kaotikus helyzet alakul ki a városban. A díjmentességben bízva az autósok sokszor egész napra a parkolóban hagyják járműveiket. A ritkábban felszabaduló helyek éppen ezért konfliktust, feszültséget és tumultust eredményeznek, főként az iskolák, valamint hivatali ügyintézést bonyolító intézmények és a piac környékén. Elmondta még, ez a könnyítés havonta mintegy hétmillió forint bevételkiesést jelent az önkormányzatnak.

A KRESZ most is érvényes mindenkire

Védekezhetünk, hogy félreérthető a rendelkezés, ám a helyzet ennél egyértelműbb. Érdemes tisztázni, hogy a járvány miatt hozott rendelkezés mire is vonatkozik. A megértést a jelzőtáblákról tanult ismereteink felfrissítése is segítheti.

Az egri Barta Róbert elméleti szakoktatóként sokaknak segített már eligazodni a KRESZ útvesztőiben. Szavai szerint az említett rendeletet ugyan félreértelmezhetjük, ám az autóvezetők által is ismert jelzőtáblák pontosan meghatározzák, mit szabad és mit nem.

– Egész egyszerűen: ahol eddig fizetnünk kellett a parkolásért, ott most ingyenesen állhatunk meg az autónkkal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a KRESZ szabályai most ne vonatkoznának ránk – mondta.

Hozzátette, ahol eddig is tábla jelezte – például lakó-pihenő övezet esetében –, hogy a várakozás a járművünkkel csak engedély birtokában lehetséges, ott az továbbra is érvényben van. Így akkor járunk el a legokosabban, ha figyeljük a táblákat, s nem vesszük egy kalap alá az összes autónak szánt helyet mint lehetséges, ingyenes parkolót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában