Az egri pszichológus szerint a körülmények nehezítik a diákéletet, nem az online oktatás

A diákok kisebb-nagyobb megszakításokkal egy éve online módon, valós, élő közösség nélkül egyedül, otthon tanulnak. Ez lelkileg megviselhet bárkit, erről beszélgettünk dr. Hídvégi Márta egri pszichológussal.

Molnár Helga

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szakember nyilatkozata elején leszögezte, a gyermekek, a fiatalok az online tanítási rendben nem az online oktatástól szorulhatnak pszichológiailag kezelésre, hanem az összes jelenlegi körülménytől. Néhány példát is hozott.

– Képzeljük el, hogy a szülők a Covid–19 előtt csak a délutáni tanulásnál segítettek egy kicsit, hiszen dolgozni jártak – jelentette ki.

Hangsúlyozta, a család robbanásig feszült hangulatban van egész nap, a járvány miatt nincs sok lehetőségük házon kívüli szórakozásra, kikapcsolódásra.

– Most vagy otthonról látják el a munkahelyi teendőiket, vagy nincs is munkájuk. Egy átlagos famíliában minimum három helyiség, három számítógép a nyugodt tanulást biztosítaná. Mondjuk, az egyik gyerek még csecsemő. Emellett az anyának kéne segítenie az iskolás gyermekének. Főz, mos, szoptat, takarít s etet. Vagy képzeljük el, a gyerek, a gyerekek veszekednek, hogy ki melyik szobában legyen, melyik számítógépet használja. Van, aki egyedül, van, aki segítséggel tud csak tanulni. Az előbbi is kér időnként segítséget. Ilyen és ehhez hasonló körülmények között az online oktatás hátrányos mindenkire – tette hozzá.

Érdeklődtünk dr. Hídvégi Mártától, volt-e már olyan tanuló, aki ezen időszak hatásai miatt fordult hozzá segítségért.

– Több család is így tett – válaszolta. – Csak online rendelek, ezért az alsó tagozatos gyerekeknél inkább a szülőknek tudok életmódtanácsokat adni, meghallgatni a gondjaikat, és javaslatokat dolgozunk ki közösen, hogy minél praktikusabban oldják meg e káoszba hajló helyzetet. A 13–14 éveseknél az online pszichológiai foglalkozások hatékonyak szoktak lenni, relaxációs technikát tudok nekik megtanítani. A rossz szokások felszámolására motiváló, példákkal megerősített javaslatokat teszek. Arra ösztönzöm őket, hogy napi egy-két órát mozogjanak, levegőn legyenek, fussanak, biciklizzenek, sétáltassák a kutyát.

Szerencsére a diákok többsége nem depressziós, hanem dühös, lázad vagy passzív ellenállást mutat. Eddig is sok baj volt az online térben való elmerüléssel, videójátékoktól függéssel. Ezt kell oldani.

Néhány jó tanáccsal is szolgált a szakember. Közölte, a családok lehetőség szerint azonos ritmusban étkezzenek, asztal mellett ebédeljenek, vacsorázzanak, ne a számítógép előtt. Egyszerre üljenek az étkezéseknél, beszélgessenek. Osszák meg egymással a házimunkát életkornak megfelelő terheléssel. Hétvégén közös élmény a társasjáték, kártyázás, bármilyen közös tevékenység, minimalizálni kell a kütyük használatát. A szülők kiegyensúlyozottsága, a kellemes légkör nagyon-nagyon befolyásolja mindannyiuk pszichológiai jólétét.

– Azt tapasztalom, az anya vagy az apa pszichológiai tanácskérése után ők is nyugodtabbak, jobb az empátiás együtt gondolkodás, jobb a kommunikáció – fejtette ki dr. Hídvégi Márta. – A fiataloknak azt szoktam javasolni, hogy a napi életritmusukat jól alakítsák ki, és kérek visszajelzést, hogyan sikerül ez nekik. Ez speciális pszichológiai technikával valósul meg. Nehogy azt higgyék, csak mondom, aztán szót fogadnak. A meggyőzésnek vannak szakmai rutinjai. Hatásos a relaxáció gyakorlása.

Végül egy kedves tapasztalatáról is szólt:

– A Facebookról mindenki mindent lát a másikról. Néhány fiatal kliensem visszajelzett, hogy ugyanazon az útvonalon túrázott vagy kerékpározott, ahol én régebben jártam. Volt, aki büszkén küldött rövid videót annak bizonyítására, hogy megfogadta a tanácsomat, és az otthoni tunyulás után milyen hosszú kerékpárutat tett meg.

Ahogy arról egyébként korábban beszámoltunk: visszatértek az alsó tagozatos évfolyamok hétfővel az iskolapadba. A szülők egy része fél visszaengedni a kisdiákokat az intézményekbe a járvány miatt ugyanakkor tisztában vannak a jelenléti oktatás pozitív hatásaival is.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Itt vannak a tapasztalatok!👇👇👇

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában