Jó hír: van megoldás, ha nem kapta meg a védettséget igazoló kártyáját

A koronavírus-fertőzésen átesett barátaim már március közepén jelezték, hogy megkapták a védettségi igazolványukat, én is lelkesen néztem a postaládát, hogy az enyém mikor érkezik. Mindennap szomorúan nyugtáztam, hogy a számlák között nem volt ott a plasztikkártya. Vártam egy kicsit, majd úgy döntöttem kiderítem, hogyan lehet megszerezni.

Gidai Zsanett

20210415 Budapest Védettségi igazolvány fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

A kormány február döntött a védettségi igazolványok bevezetéséről.

Háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget, ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.

Az első eset, ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét.

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült, akkor a teszt utáni tizedik nap a felgyó­gyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő hat hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön ez esetben sem kell kérni.

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege tizenegyezer forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak háromezer forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége négy hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

Személy szerint a második a csoportba tartozom, tavaly no­vemberben a sürgősségin vérvételből megállapították, hogy túl vagyok a betegségen, mivel termeli a szervezetem az ellenanyagot, majd tíz percen belül az is kiderült, hogy nem csak átestem, de aktív a fertőzés. Csináltak még PCR-tesztet is, az negatív volt. Más miatt érkeztem a kórházba, azon a problémán segítettek, és a koronavírus-fertőzés is teljesen tünetmentes volt, így haza is engedtek. Azt javasolták, hogy hívjam fel a háziorvost és kérjek tesztet, ez meg is történt, pár nap múlva megérkezett a beöltözött ápoló, aki levette a mintát. Az EESZT-ben pár napon belül felkerült a pozitív eredmény.

Az első látogatásomat követően kilenc nap múlva, sajnos újra a sürgősségin találtam magam alapbetegségem miatt, ekkor azonban már be kellett feküdni a kórházba, ahol az infektológiai osztály vendégszeretetét élveztem, ott újabb tesztet csináltak, ami továbbra is pozitív volt, egy hét múlva megismételték, az már negatívra sikerült, így mehettem tovább a sebészetre.

Így tehát, igazoltan átesett betegként nagyon vártam a kártyát, ami csak nem jött.

Az ügyfélkapun megtaláltam, hogy lehet igényelni az igazolást. Meg kellett jelölni, hogy mikor volt az ellenanyag-vizsgálat, így hát EESZT-ben keresgéltem, ahol nem találtam meg a kórházban készült negatív tesztet, és a koronavírus-státusz menüpont alatt sem volt semmi jele, hogy közöm lett volna a betegséghez. Végül a kórházi papírokon találtam meg, hogy mikor is volt pontosan a mintavétel. A magyarorszag.hu honlapon az adatok megadása után, most már nyugodt szívvel várhatom én is a védettségi igazolványom. Aki pedig nem rendelkezik internettel, telefonon is igényelheti a kártyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában