Építkezés

2021.05.06. 13:07

Befejezik lassan a csillagdát Répáshután

A csillagdába gépészeti szempontból már szinte minden berendezést beépítettek, befejezésre vár a burkolás és a belsőépítészet, s az épület körüli tereprendezés, aszfaltozás.

T. B.

Májusban lebontják a közelben elhaladó légkábel egy szakaszát, hogy az ne zavarja a megfigyeléseket és a kilátást. Mivel a csillagda a Bükki Csillagoségbolt-park szívében van, ezért a parkoló megvilágítását fényszennyezést nem okozó fényforrás látja majd el.

Az építkezés a végéhez közeledik Archív fotó: Tóth Balázs, Heves Megyei Hírlap

A csillagdát a tudomány-élmény-interakció hármasa jellemzi majd, a látogatóközpont négy kifejezett attrakcióra épít, minden korosztály számára élményt kínálva. A kiállítás központi témája a Nap lesz, holografikus kijelzők, hologúlák és a kiterjesztett valóság kalauzolják látogatóinkat a lenyűgöző világba. Helyet kap a csillagdában egy hazánkban páratlan meteoritgyűjtemény, egy 55 látogatót befogadó 3D-s planetárium, valamint virtuális valósággal lehet repülni az őrben és a Bükk fölött. A közel hét méter átmérőjű kupola alatt rejtőznek a teleszkópok, köztük egy hatvan centiméter átmérőjű távcső.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Akár 6-8 órát is eltölthetnek majd a látogatók a csillagdában.🌟

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában