Jönnek a lagzik, ezektől a szigorú szabályoktól búcsúzhatunk

A koronavírus-járvány az elmúlt egy évben igencsak átírta a házasodni kívánó párok terveit.

M. A.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A járványügyi korlátozások miatt az álomesküvő – nagy násznéppel – sajnos eddig csak álom maradt. Gulyás Gergely miniszter május 13-án jelentette be, hogy a jelenlegi ütem alapján várhatóan pünkösd után éri el a beoltottak száma az ötmilliót. Ugyanakkor bárhogy is alakulnak az oltások, május 28-tól lesz lehetőség a lakodalmak megtartására.

Az esküvők résztvevőinek korlátja és a családi rendezvények létszámkorlátja a négymilliós beoltottság után is maradt, ezek feloldására az újraindítás újabb fokozatában kerül sor. A jelenlegi szabályozás szerint családi és magán rendezvényeken jelenleg legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek,

az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a házasulók szülei, nagyszülei, testvérei valamint gyermekei vehetnek részt.

A templomi szertatásokkal kapcsolatban az Egri Főegyházmegyét kérdeztük, akiktől azt a választ kaptuk, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia május 10-től érvényes, az állami előírásokkal összhangban meghozott rendelkezése szerint továbbra is felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására. Plébániai oktatások, közösségi összejövetelek is csak ezekre tekintettel tarthatóak. A nyilvános istentiszteletek végzésekor továbbra is be kell tartani a vonatkozó, járványhelyzetre hozott előírásokat.

– Ez természetesen az esküvőkre is vonatkozik – egészítette ki Bérczessy András sajtóreferens. – Az előírások betartására a lelkipásztorok is folyamatosan felhívják a figyelmet, a templomokban, közösségi terekben tájékoztató, figyelemfelhívó feliratokat helyeztek el és a bejáratoknál rendelkezésre állnak mindenhol a kézfertőtlenítéshez szükséges anyagok.

Jó hír azonban, hogy az esküvő előtt álló párok most fellélegezhetnek, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis pénteken bejelentette, hogy 4,898 millió beoltott volt tegnap, így a hétvégén elérjük az ötmilliót. Mindez azt jelenti, hogy a harmadik hullámot legyőztük, s ennek köszönhetően újabb enyhítések jöhetnek. Ezek tartalmazzák azt is, hogy

magán- és családi rendezvényt, valamint lakodalmat is lehet tartani.

Szabadtéri rendezvényt 500 főig lehet tartani, zenés-táncos rendezvény valamint csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában