tavasz

2021.05.02. 11:28

Országos híre ment a gyöngyösi májusfáknak (fotók)

A természet újjászületését szimbolizáló ötven májusfa teszi még hangulatosabbá Gyöngyös főterét.

Heol

gyöngyös

Fotó: CZIMER TAMAS

A néphagyomány szerint a májusfát vagy májfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt.

A gyöngyösi hársfákat május elseje alkalmából a Mátra Művelődési Központ munkatársai öltöztettek díszbe. A színes szalagokkal feldíszített májusfákat bárki örökbe fogadhatta, hogy így kedveskedjen az általa szeretett személynek anélkül, hogy a hagyományoknak megfelelően kivágna egy fát is – írja a gyöngyös.hu.

A hársokon egy-egy táblácskával jelezték, ki és kinek ajánlja a szatén szalagos fát. A kezdeményezés sokak érdeklődését felkeltette. Az örökbefogadók között volt végzős osztályát búcsúztató pedagógus, aki az együtt töltött négy év emlékére lepte meg tanítványait, egy szerelmes férj pedig felesége születésnapjára kedveskedett a májusfával. A táblákon az örökbefogadók egy képpel vagy egy idézettel is személyesebbé tehették üzeneteiket.

Nagy Andrea, a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. igazgatója elmondta: nem csak gyöngyösiek fogadtak örökbe májusfát, egyebek között Békéscsabáról is érkeztek érdeklődők. Az igazgató hozzátette: nem csak a szerelmeseknek nyújthattak örömet a feldíszített fák.

– Ha valamikor, akkor most nagyon-nagy szükség van arra, hogy a tavaszt és a megújulást becsempésszük a városba. A májusfák pici gyógyírként is szolgálnak a lelki sebekre, melyeket a hosszan elhúzódó pandémia okozott – tette hozzá az igazgató. A tervek szerint a májusfák egy hónapig díszítik majd Gyöngyös Fő terét.

A feldíszített hársfákról készített fotógalériát itt tudják megnézni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában