szabadidő

2021.07.23. 07:42

Iskolás pecások táboroztak az egerszalóki tónál

Horgásztábort tartott a múlt héten a Horgász Szervezetek Heves Megyei Szövetsége az egerszalóki tónál. Az ifjú pecások közé Szuromi Csaba halőr, az Agria Szabadidő Egyesület elnöke invitált minket. Tizenöt általános iskolás táborozott ott.

Sike Sándor

Paskuj Zoltánnak (balra) és Nagy Benedeknek Maszlag Imre tanár úr mutatja, hogy kössék fel a horgot a damilra

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Sike Sándor

– Dupla csomó. Utána mit csinálsz, hogyan fűzöd fel a horgot? A damilnak a végén is van egy hurok. Először áthúzod itt a horgot, majd azt a saját hurkán is áthúzod, s akkor oldható kötést kapsz, és tudod bármikor cserélni – ezek a mondatok ütötték meg fülünket, amikor a tábor helyszínére, az egerszalóki víztározó partjára megérkeztünk.

Akiknek mindezt Maszlag Imre tanár úr, a Szent Imre katolikus iskola pedagógusa elmondta: a 12 éves Paskuj Zoltán Egerből, s az ugyanilyen idős Nagy Benedek Felsőtárkányból. A tanár úrtól megtudtuk, a táborozó gyerekek fele az ő tanintézetükből érkezett ide. Rákérdeztünk arra is, hogy ő maga miként jegyezte el magát a pecázással.

– A horgászatot hat-hét évesen kezdtem. Jászberényi vagyok és édesapám hordott ki magával a vizekre. A környékünkön agyagbányatavak voltak, ott kezdtük, majd következett a Tisza. A folyóra azért jártunk, mert édesapám az élő vizeket kedvelte. Tavaly is közösen csináltuk a tábort. Akkor egy turnus volt, most kettő lesz, olyan sok volt a jelentkező – mondta a történelem–földrajz szakos pedagógus.

Paskuj Zoltánnak (balra) és Nagy Benedeknek Maszlag Imre tanár úr mutatja, hogy kössék fel a horgot a damilra Fotó: Sike Sándor / Heves Megyei Hírlap

Ostorosról érkezett viszont az ősszel a nyolcadik osztályt kezdő Szalóki Bálint. Lassan öt éve pecázik, a barátjától tanulta a horgászatot, édesapjával együtt kezdte. Falujában van ugyan tó, de mindössze húszan rendelkeznek engedéllyel, mert kicsit szigorú a tógazda. Elmondása szerint tavaly gyakran jött pecázni Egerszalókra, de ebben az évben még nem sikerült olyan sokszor.

– A táborban tavaly is voltam már, nagyon élvezem, különösen a szerdai kirándulást várom, benne a Tisza-tavi csónakázással – jegyezte meg.

Prokaj Csongor Egerszóláton lakik, s az egri Szent Imre Általános Iskolában tanul. Most lesz hetedikes. Úgy hat éve kezdett horgászni itt, Szalókon.

– Zsebpecával kezdtem, ez kihúzós, orsó nélküli. Lehet fogni halat úgy is. Most viszont már komolyabb a felszerelésem. A hétfői első napon sajnos nem akadt semmi fogás. Mindössze egyikünknek volt csak sikere – mondta Csongor, aki szintén megfordult a tavalyi táborban is, és idén is szívesen érkezett.

Prokaj Zoltán, az édesapja elárulta, hogy náluk fordított a történet: a kisfia szoktatta rá a horgászatra.

– Korábban soha életemben nem fogtam botot, csak azóta pecázom, amióta ő is. Mindenfelé járunk, Recskre, Aldebrőre, Verpelétre. Leginkább Aldebrőt szeretem, a Pikkelyhalom horgásztavat. Nagyon változó, hogy mikor megyünk, van, amikor minden hét végén szakítunk rá időt, s előfordul, hogy hétköznap is eljövünk. Nekem magamnak emlékezetes nagy fogásom eddig nem nagyon volt, négy kilós körüli ponty a csúcsom – mondta Csongor édesapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában