Sok Heves megyei szülő már beoltatta gyermekét a tanévkezdésre

Nem csak a tanév ­előtti utolsó két napon oltanak majd az iskolákban. Augusztus 30-án és 31-én kívül szep­tember 2-án és 3-án lesz oltási akció az oktatási intézményekben.

Barta Katalin

Sokan nem várják meg az iskolai oltást

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Az egri Molnár családban három gyermeket nevelnek. A legnagyobb szeptembertől egy budapesti egyetemen folytatja tanulmányait, a két kisebb is betöltötte már a 12. életévét. Az édesanya azt meséli, egyetemre készülő gyermeke maga döntött úgy, hogy amint lehetőség nyílik rá, regisztrál és kéri az oltást, mivel a védettségi kártyára szükség lesz szinte minden egyetemi szolgáltatás igénybevételéhez. A kisebbek a szülőkkel, a barátokkal s a háziorvossal konzultálva döntöttek úgy, hogy ők is szeretnék beoltatni magukat. Már a két kicsi túl van az első dózison, három hét múlva kapják a másodikat.

– Sokat olvastam a lehetséges negyedik hullámról. Bár mindegyik gyerekem egészséges, úgy gondolom, ha újra közösségbe kerülnek ősztől, nem árt a védettség. Nem várjuk meg az iskolai oltást, mert a védettség kialakulásához is idő kell.

Sokan nem várják meg az iskolai oltást Fotó: Komka Péter / MTI

Kezdetben volt bennem némi bizonytalanság. Számos cikket olvastam el a témában, míg döntésre jutottam – tette hozzá.

Megyénk szinte minden iskolájában megkezdték a szülői igények felmérését. A legtöbb helyen az eddig jól bevált online platformokat használják erre a célra. Sok szülő e-mailben kapott értesítést arról, hogy a kormány lehetőséget ad a 12–18 évesek – iskolában történő – Covid-védőoltására, melynek időpontja augusztus 30. és 31. A fentebb nyilatkozó anyuka elmondta, egy Google-űrlapon kellett visszajelezni, hogy kéri-e az oltást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) minapi közleménye szerint a diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti.

A minisztérium tájékoztatása szerint a 12–18 éves korosztályban eddig közel 200 ezren regisztráltak oltásra és 162 ezren már meg is kapták azt.

Hogyan és mikor zajlik majd az iskolákban elérhető oltás?

Az Emmi arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a tanév előtti utolsó két napon oltanak majd, hanem szeptember 2-án és 3-án is lesz oltási akció az iskolákban.

A szülők az intézményektől kapnak tájékoztatást és augusztus 25-ig kell visszajelezniük, hogy kérik, vagy sem gyermekük oltását. Az iskolák a szülők visszajelzését követően összesítik az igényeket, és a létszám alapján vagy a saját iskolában vagy egy közeli iskolában jelölik ki az oltás helyszínét. Erről a szülők az oltás pontos időpontjával együtt külön értesítést kapnak majd. Az oltásra a 18 év alatti diákoknak magukkal kell majd vinniük a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évnél idősebbeknek pedig a jelentkezési lapot. Ezeket a szülők e-mailben megkapják. Az első oltást követően három hét múlva kapják meg a második dózist, ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában