Szilvanap

2021.09.01. 15:08

A falusi életet bemutató tárlat is nyílt Noszvajon – Fotók

A lekvárfőzés bemutatásán, a kemencés sütésen kívül családi programokat is várták az érdeklődőket. A rendezvény sikeres volt, a borús, esőre hajló idő ellenére sokan látogattak az eseményre.

Sz. M. L.

Finomságok sültek a noszvaji szilvalekvárral

Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

– A tradicionális lekvárfőzés rejtelmeit ismerhették meg a vendégek a gazdaházban szombaton a már hagyománnyá vált noszvaji Szilvanapon – tájékoztatott Szabó Péter polgármester. – A rendezvény sikeres volt, a borús, esőre hajló idő ellenére sok látogatónk volt. A lekvárfőzés bemutatásán, a kemencés sütésen kívül családi programokat is tartottunk. A Szépen Szóló Társulat gyermekelőadása, a Noszvaji Pitypang Hagyományőrző Egyesület műsora, táncház, népzene, vásár, s kézműves-foglalkozás is várta az érdeklődőket.

– Mindezeken túl az Egy csöppnyi régi Noszvaj című kiállítás is megnyílt a jelenleg kialakítás alatt álló Mátyás téri skanzen első felújított épületében, a Présházban. A tárlat, amely közösségi tárgygyűjtés eredménye, folyamatosan megtekinthető, és a falu múltjába, a helyiek életébe nyújt betekintést. Megtudhatjuk például, hogy miért szerdánként tartottak régen lakodalmat. Ez csupán a kezdet, hiszen a bemutató bővül a jövőben azzal arányosan, ahogy a többi épületet is fel tudjuk majd újítani – tette hozzá Szabó Péter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában