pályázat

2021.09.08. 17:30

A fiatalok helyben tartása volt a cél Füzesabonyban, kétszázmilliót nyertek

A város vezetése nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a füzesabonyi fiatalokat helyben tartsa, az ide költözni szándékozókat itt maradásra ösztönözze. Az önkormányzat három éve a cél érdekében pályázott és nyert 200 millió forint támogatást. Az Életpálya-ösztönzés Füzesabonyban című projekt most zárult.

Sike Sándor

Zólyomi Viktória és Bocsi László átveszi a lakáskulcsot Molnár Richárdtól, a város alpolgármesterétől 

Forrás: Füzeshírek

Lezárult az Életpálya-ösztönzés Füzesabonyban című, 200 millió forint támogatással megvalósított projekt – tudtuk meg Schmetzné dr. Balogh Szilviától, a polgármesteri hivatal jogi és igazgatási irodavezetőjétől.

A szakember elmondta: az önkormányzat kiemelt fontosságú feladatának tekinti a fiatalok helyben tartását. Ahhoz, hogy a városfejlesztési tervek megvalósuljanak, szükséges az ifjú nemzedék bevonása a jövő alakításába, és fontos, hogy a fiatalok otthon érezhessék magukat a városban.

– A program közvetlen célcsoportjai az itt élő, illetve lakóhelyként Füzesabonyt választani szándékozó 18–35 év közötti fiatalok voltak, beleértve a településről elszármazott visszaköltözőket, valamint a letelepülőket – mondta az irodavezető.

A támogatás keretében 15 önkormányzati lakást alakítottak ki. A fejlesztésbe bevont ingatlanok a helyhatóság tulajdonában állnak. Így 26 személynek biztosítható a lakhatás. Egy otthont teljes körű akadálymentesítéssel létesítettek. Pályázat útján lehetett helyet kapni az első beköltözőknek, s a kétéves bérlet már le is telt. Egy fiatal két évig lakhat a lakásban, albérletet nem kell fizetnie, csak a rezsiköltséget kell állnia.

– Helyi ösztönzőrendszert is kialakítottunk, ami abból állt, hogy évente húsz ember részére havi 52 ezer forint támogatást nyújtottunk, ha a településen fellelhető hiányszakmák valamelyikében dolgoztak – tette hozzá Schmetzné dr. Balogh Szilvia.

Megtudtuk: az önkormányzat egy ifjúsági referenst is alkalmazhatott, aki kifejezetten a fiatalokkal foglalkozott. Elkészült a város ifjúsági cselekvési terve, majd annak a felülvizsgálata is.

– A fiataloknak életpálya-tervezést segítő helyi szolgáltatást vezetünk be. Ennek keretében segítséget kérhettek például önéletrajz írásában, állásinterjúra való felkészüléshez – tette hozzá az irodavezető.

Zólyomi Viktória és Bocsi László átveszi a lakáskulcsot Molnár Richárdtól, a város alpolgármesterétől
Fotó: Füzeshírek

Elmondása szerint a projekt hároméves időtartama alatt minden nyári szünetben nyelvtanfolyamot indítottak a nyelvvizsga megszerzése érdekében. Évi rendszerességgel tartottak fórumokat az ifjaknak, valamint a helyi vállalatok és intézmények vezetőinek. A cél az volt, hogy az említett programokról részletesen beszámoljanak. Emellett minden nagyobb rendezvényükön tájékoztatót tartottak a projekt előrehaladásáról.

– A szakmai megvalósítás a projektmenedzsment és a szakmai vezetés biztosításán túl ösztönző mentor, ifjúsági referens és életvezetési tanácsadó bevonásával történt – tudatta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában