segítség

2021.09.15. 14:00

Az önkéntes segítőkre mindig lehet számítani Gyöngyösön

A civil szervezetek tagjai önszerveződő módon, önkéntesen, a közjó érdekében végeznek értékteremtő tevékenységet. Szerepvállalásukkal hozzájárulnak sok élethelyzet jobbá tételéhez.

Szabó István

A gyöngyösi civil napon sokan keresték fel a Kapocs Alacsonyküszöbű Ellátása standját

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Legyen szó egészségről, szociális szolgáltatásokról, kultúráról, a szinte láthatatlanul dolgozó civil önszerveződésekre mindig számíthatunk. A személyes élettapasztalatok továbbadásával segíti a daganatos betegeket a Magyar Rákellenes Liga. Tóth Lászlóné, a gyöngyösi alapszervezet elnöke szerint körükben egyetlen dologról nem esik szó, ez pedig a betegség.

A lelki gond sok baj gyökere

Húsz éve működik Gyöngyösön a Válaszút Közhasznú Alapítvány. Müllerné Eperjesi Tímea szakmai vezető arról beszélt, hogy elsősorban lelki segítségnyújtással foglalkoznak, oktatásokat, csoportos közösségfejlesztést szerveznek. A napokban zárult a Nemzeti Együttműködési Alap égisze alatt egy programjuk, amelyet a járvány miatt csak távoktatással tudtak megvalósítani. Szeretnék folytatni, de amelyik tervükre nem kapnak támogatást, arra nehéz jelentkezőket találni. A szakmai vezető szerint az emberek túlságosan az anyagi világra koncentrálnak, a lelki élet kérdéseire nehezen nyitnak. Mint mondta, ha a lelkünk nem egészséges, a testünk is megbetegszik. Az alapítványuk honlapján általános tanácsok érhetők el, az egyedi problémákkal e-mail-ben és telefonon is megkereshetőek. Ekkor önismereti elemzést készítenek az egyéni hibák feltárására, ami vezérfonal lehet az illetőnek a továbbiakban. A szakmai vezető szerint a sikerhez fontos az egyén pozitív hozzáállása.

– Tagjaink különböző típusú rákbetegségen átesett emberek – mondta. – Az élettapasztalatunkkal tudjuk megajándékozni a hozzánk fordulókat. Sokan kétségbeesnek, amikor diagnosztizálják náluk a daganatot. Nem könnyű ezt elfogadni és átélni. Élő bizonyítékok vagyunk, hogy túl lehet élni a tumort, van élet utána is.

Bander István vezetőségi tag hozzátette, a szűrésekre is felhívják a figyelmet.

– Az idejében felfedezett rák gyógyítható. A rendszeres vizsgálatra mindenkinek rá kell szánni az időt – hangsúlyozta.

A Kapocs Alacsonyküszöbű Ellátása a Heves Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala engedélyével a Gyöngyösön és kistérsége területén élő szenvedélybetegeknek nyújt alacsonyküszöbű ellátást. Czékmány Rita intézményvezető kifejtette, ez a szociális törvényben is rögzített ellátási forma, mint a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés.

– A minket megkeresőnek nincs szüksége tajszámra, a nevét sem kérdezzük – emelte ki Czékmány Rita. – Akinek gondja van az alkohollal, droggal, internet- vagy játékfüggő, eljöhet hozzánk. A hozzátartozók keresnek bennünket, hogy segítsünk az ifjakat kirángatni a gödörből. Tájékoztatjuk őket arról, hol találnak szakembert a bajra, milyen ellátás jár pénzben, illetve természetben. Mi is szervezünk programokat a problémával küzdőknek, a bevonásukkal hamarosan örömzenélést tartunk. Az elvünk az, hogy ők mondják meg nekünk, hogyan tudunk segíteni nekik.

A gyöngyösi civil napon sokan keresték fel a Kapocs Alacsonyküszöbű Ellátása standját
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Alig huszonéves fiatalemberek alapították az Arany Lótusz Társaságot. Liszkai Levente Péter alapító elmondta, hogy szervezetük a fiatalok tudatosságának fejlesztésével foglalkozik kortárs előadásokkal, közösségépítéssel.

– Tábort szerveztünk a közösségi szerepvállalás erősítésére, művészeti klubot működtetünk, aktuális társadalmi témákról tartunk beszélgetéseket – sorolta.

Csanádi Bertold alapító hangsúlyozta, közösségépítési céljuk a kulturált szórakozás népszerűsítése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában