lomtalanítás

2021.09.29. 07:00

Ha kérik, gyorsabban viszik el a lomokat az észak-hevesi településeken

Gyorsabb és rugalmasabb lett a lomtalanítás az elmúlt hónapokban a PEVIK Nonprofit Kft. szolgáltatási területén. Megyénk harminchárom településén alkalmazzák az új, regisztrációhoz kötött szolgáltatást, kizárólag azoknak, akik következetesen fizetik a szemétszállítási díjaikat.

Barta Katalin

20210508 Békéscsaba Lomtalanítás Jaminában (Jamina Békéscsaba nyugati városrésze). Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Idén tavasszal számos olvasónk jelezte, hogy a házhoz menő lomtalanítás elmaradása miatt rengeteg hulladék az erdőkben, árokparton landol. Akkor megkérdeztük a térség szolgáltatóját, mit terveznek ezen a területen, illetve milyen lehetőségük van az ügyfeleknek kacatjaik legális felszámolására. A szolgáltatásért felelős PEVIK Nonprofit Kft. vezetőjét, Eged Renátót néhány hónap elteltével újra megkérdeztük, történt-e változás.

Érdeklődésünkre elmondta, a régi rendszer úgy működött, hogy hónapokig gyűjtötték a lakosságtól beérkező regisztrációkat, majd amikor kellő mennyiség felhalmozódott, néhány különjárattal elindultak összeszedni a lomhulladékot. Ezt évente kétszer-háromszor tették meg, tehát a lakosoknak esetenként több hónapot is várniuk kellett arra, hogy regisztrációjukat követően elvégezzék a lomtalanítást.

Mivel az utóbbi egy évben több polgármester is jelezte, nem hatékony a rendszer, így azt felülvizsgálták, és újat vezettek be. A cég vezetője azt mondja, már nem különjárattal végzik a lomtalanítást, hanem a mindennap közlekedő, kommunális járatokkal. Ezek között kétféle van. Az egyik, ami útba ejti a települések temetőiben található konténereket, amik olyan hulladékkal vannak tele, ami alkalmatlan további hasznosításra, a másik az úgynevezett „tiszta járat”, ami elkerüli ezeket a konténereket, így nagyrészt olyan hulladékot gyűjt be, ami aztán mechanikai-biológiai válogatás és feldolgozás után erőművekben elégethető, tehát energetikailag hasznosul – fogalmazott.

– Mivel a nem tiszta járat kommunális hulladéka nem hasznosul, a lerakóra kerül, csakúgy, mint a lomhulladék, ezért összekötöttük a kettőt, hiszen végül is ugyanoda kerülnek.

Véleménye szerint természetesen jobb lenne, ha a lomhulladékokat is újrahasznosítanák, de ennek sajnos nemcsak náluk, de az ország többi részén sincs még kiépült infrastruktúrája és technológiája. Így tehát egy járművel gyűjtik a hasznosíthatatlan kommunális hulladékot és a lomokat, emellett viszont megmaradtak a tiszta járatok is, tehát többletterhelést nem róttak a környezetre a régi rendszerhez képest.

A kérdésre, milyenek az eddigi tapasztalatok, így válaszolt:

– A lakosok regisztrációja után általában három-öt héten belül tudjuk teljesíteni a lomtalanítást, de csúcsidőben – nyáron –, a sűrűn lakott településeken – például Szilvásváradon, Parádon – sem tart tovább hat hétnél a várakozási idő. Számolni kell azzal is, hogy minimum tíz nappal korábban kell értesítenünk az ügyfelet a lomtalanítás időpontjáról. A regisztrációk beérkezési sorrendjében ütemezzük a lomok elszállítását, így egy járat nagyjából egy ingatlannál tudja teljesíteni a szolgáltatást egy napon. Így ütemezzük a regisztrációkat a következő néhány hétre.

Jelentősen csökkent a várakozási idő

Az új rendszer további előnye a cégvezető szerint, hogy aki konkrét időpontra szeretné kérni a lomtalanítást, már megteheti, feltéve, ha a következő néhány hétre beütemezett lomtalanításokkal nem ütközik. Ha a lakos meg tudja mondani már most, hogy például november első hetében kérné a lomtalanítást, ezt tudják rögzíteni arra a napra, amikor a kommunális járat ­érinti az adott települést. A cégvezető összegzése szerint csökkent a várakozási idő és rugalmasabb lett a szolgáltatás. A regisztrációra ezután is szükség van, hiszen csak így tudják biztosítani a díjmentes szolgáltatást, kizárólag azoknak, akik rendezik közszolgáltatási díjaikat. A regisztrációkat az [email protected] e-mail-címre, vagy irodájukban – 3250 Pétervására, Tisztisor utca 29. –, levélben, illetve személyesen várják. Csupán a közszolgáltatási díjat fizető nevét és az ingatlan címét kell feltüntetni.

Ajánlóképünk illusztráció: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában