Cserediákok

2021.09.08. 15:57

Heves megyében is népszerű a diákcsere program

Az elmúlt néhány évben összesen 18 cserediák érkezett megyénkbe, Thaiföldtől az Amerikai Egyesült Államokig terjed a küldő országok sora.

Heol

Forrás: AFS Hungary

Önkéntes családokat toboroz a világ legnagyobb nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS). Augusztus végéig 15 országból összesen nyolcvanöten érkeznek Magyarországra a következő tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Közülük öt-hat középiskolás megyénkben ismerkedhet meg az ország kulturális és társadalmi értékeivel, derül ki a szervezet közleményéből.

Az elmúlt néhány évben összesen 18 cserediák érkezett megyénkbe, Thaiföldtől az Amerikai Egyesült Államokig terjed a küldő országok sora.

AFS Magyarország országigazgatója, Boros Ákos elmondta, a magyar lakosság 78 százaléka szívesen befogadna otthonába 3–12 hónapra egy középiskolás külföldit, szűkebb hazánk lakosai is pont ilyen százalékban látnának vendégül diákokat. Mint mondta, a befogadókat a nyelvtanulás, a más kultúrák iránti nyitottság, a magyar kultúra megismertetése motiválja.

Fotó: AFS Hungary

– Rengeteget ad a családoknak ez a program. Erősődik a kommunikáció és az egymás iránti tolerancia is – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a befogadók és a diákok közt erős kapocs alakul ki, így folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot a későbbiekben is.

Fotó: AFS Hungary

Kiemelte, a program nemhogy eltávolítja a résztvevőket a magyar kultúrától, mind inkább erősödik az, s ezt közvetítik is. Az AFS felméréséből az is kiderült, hogy megyénkben a többség azt szeretné, ha saját gyermeke így kerülne közelebb egy hasonló lehetőséghez. Az AFS egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, nem profitorientált szervezet, amely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget.

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy helyi önkénteseihez fordulhatnak felvilágosításért, illetve ahttps://www.afs.hu/diakfogadas/ oldalon szerezhetnek információkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában