Egyre több vásárlón van maszk Heves megyében

A tömegközlekedési eszközökön már a hónap ­eleje óta, a kormányablakokban, a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon pedig most hétfőtől kötelező maszkkal eltakarni az orrot, szájat. Az üzletekben egyelőre nincs ilyen szabály, mégis egyre többen öltenek maszkot, derül ki körképünkből.

Palágyi Edit

Fotós: Berán Dániel

Eleinte csak az idősebb, de mára már a fiatalabb vevők is előkapják a maszkot, ha a különféle akciók és az ünnep közeledte miatt mind zsúfoltabb boltokban kénytelenek tülekedni. Az egri üzletekben azt tapasztaltuk, egyelőre kisebbségben vannak azok, akik így próbálják kivédeni a koronavírus fertőzését. Az sem jellemző, hogy a nagyobb védelmet adó FFP2-es darabokat viselnék, inkább a ruhaanyagból varrt, illetve az orvosi maszkok kerülnek elő. Most is akadnak, akik hanyagul az orruk alá húzzák a textilt, s így jóformán semmi ellen nem véd.

– Egyelőre vegyes a kép, akad olyan vevő, aki már eleve úgy nyit be, hogy eltakarja az arcát, mások viszont következetesen maszkot viselnek. Mi egyelőre a két véglet között állunk. A reggeli csúcs idején, amikor a közeli középiskola és kollégiumok diákjai betérnek vásárolni, magunk is feltesszük a maszkot. Most már én is figyelek rá, ha úgy jövök-megyek is, mindig legyen a táskámban egy. Sosem lehet tudni, hol lesz rá szükség – magyarázta a lajosvárosi Mátyás Csemege tulajdonosa, Nagyné Judit. A törzsvevői körében egyébként az a vélemény alakult ki, hogy ha csak ezt szigorítanák a közeljövőben, a legtöbben nem bánnák. A nyitvatartás esetleges korlátozása már fájóbban érintené őket.

– Általánosságban azt tapasztaljuk, hogy a vásárlók egy része folyamatosan hordta ez elmúlt hónapokban is a maszkot, és ez a szám csak nőtt a mostani időszakban – felelte lapunk kérdésére Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kereskedelmi vezetője. Az üzletlánc a védekezéshez továbbra is biztosít ingyenmaszkot, fóliakesztyűt, és kézfertőtlenítő folyadékkal telt adagolókat is kihelyeztek a bejárathoz. A pénztárosok köré pedig úgynevezett leheletvédő plexifalat szereltek.

Az egri plázában is lassan ünnepváró lesz a forgalom, ezért érdemes megelőzni, hogy megfertőződjünk Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A tizennégyezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint vegye fel a vakcinát. A vállalat emellett minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot a vásárlók és a dolgozók védelme érdekében, írták. – A vállalat munkavállalói akár munkaidőben is felvehetik a védőoltást, ha éppen akkorra kapnak időpontot – mondta Maczelka Márk.

Akad olyan üzlet, ahol akkor sem került elő a fertőzést nehezítő eszköz, amikor az előző járványhullám tombolt. Egy egri kisboltban például a fiatal eladók akkor is vidáman cseverésztek fedetlen arccal, amikor ez szabályszegés volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában