Egyre több vásárlón van maszk Heves megyében

A tömegközlekedési eszközökön már a hónap ­eleje óta, a kormányablakokban, a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon pedig most hétfőtől kötelező maszkkal eltakarni az orrot, szájat. Az üzletekben egyelőre nincs ilyen szabály, mégis egyre többen öltenek maszkot, derül ki körképünkből.

Palágyi Edit

Az egri plázában is lassan ünnepváró lesz a forgalom, ezért érdemes megelőzni, hogy megfertőződjünk Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Eleinte csak az idősebb, de mára már a fiatalabb vevők is előkapják a maszkot, ha a különféle akciók és az ünnep közeledte miatt mind zsúfoltabb boltokban kénytelenek tülekedni. Az egri üzletekben azt tapasztaltuk, egyelőre kisebbségben vannak azok, akik így próbálják kivédeni a koronavírus fertőzését. Az sem jellemző, hogy a nagyobb védelmet adó FFP2-es darabokat viselnék, inkább a ruhaanyagból varrt, illetve az orvosi maszkok kerülnek elő. Most is akadnak, akik hanyagul az orruk alá húzzák a textilt, s így jóformán semmi ellen nem véd.

– Egyelőre vegyes a kép, akad olyan vevő, aki már eleve úgy nyit be, hogy eltakarja az arcát, mások viszont következetesen maszkot viselnek. Mi egyelőre a két véglet között állunk. A reggeli csúcs idején, amikor a közeli középiskola és kollégiumok diákjai betérnek vásárolni, magunk is feltesszük a maszkot. Most már én is figyelek rá, ha úgy jövök-megyek is, mindig legyen a táskámban egy. Sosem lehet tudni, hol lesz rá szükség – magyarázta a lajosvárosi Mátyás Csemege tulajdonosa, Nagyné Judit. A törzsvevői körében egyébként az a vélemény alakult ki, hogy ha csak ezt szigorítanák a közeljövőben, a legtöbben nem bánnák. A nyitvatartás esetleges korlátozása már fájóbban érintené őket.

– Általánosságban azt tapasztaljuk, hogy a vásárlók egy része folyamatosan hordta ez elmúlt hónapokban is a maszkot, és ez a szám csak nőtt a mostani időszakban – felelte lapunk kérdésére Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kereskedelmi vezetője. Az üzletlánc a védekezéshez továbbra is biztosít ingyenmaszkot, fóliakesztyűt, és kézfertőtlenítő folyadékkal telt adagolókat is kihelyeztek a bejárathoz. A pénztárosok köré pedig úgynevezett leheletvédő plexifalat szereltek.

Az egri plázában is lassan ünnepváró lesz a forgalom, ezért érdemes megelőzni, hogy megfertőződjünk Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A tizennégyezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint vegye fel a vakcinát. A vállalat emellett minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot a vásárlók és a dolgozók védelme érdekében, írták. – A vállalat munkavállalói akár munkaidőben is felvehetik a védőoltást, ha éppen akkorra kapnak időpontot – mondta Maczelka Márk.

Akad olyan üzlet, ahol akkor sem került elő a fertőzést nehezítő eszköz, amikor az előző járványhullám tombolt. Egy egri kisboltban például a fiatal eladók akkor is vidáman cseverésztek fedetlen arccal, amikor ez szabályszegés volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában