fejlesztés

2021.11.19. 14:41

Napelempark épül Petőfibányán

Rövidesen megújuló energiaforrás termel majd energiát a község korábbi lignitbányászata után: napelemparkot létesítenek. A termelésből kivont, régóta parlagon heverő 15 hektáros területen egybefüggő, 7,5 megawattos teljesítményű parkot alakítanak ki.

L. L.

Fotó: Shutterstock

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó törekvés egyik legmodernebb változata valósul meg a napelempark letelepítésével. Valójában ez a park harmadik generációs naperőmű lesz, amelynek a szervomotorjai egészen a horizontig követik végig a napot. Az energia felkerül a Mátravidéki Erőmű egyik alállomására, és onnan táplálják be az országos hálózatba. Azután pedig oda továbbítják, ahol éppen szükség van energiára. A munkaterület bejárásán elhangzott, Petőfibányának a beruházás évenként ötmillió forint árbevételt jelent.

A szennyvízcsatorna átemelő rendszere új szivattyúrésszel és új csővezetékekkel bővül, ami biztonságos szennyvízszolgáltatást tesz lehetővé. A beruházás kivitelezési munkálatait várhatóan a következő esztendő tavaszán fejezik majd be.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában