Beruházás

2021.12.30. 15:45

Jövőre indulhat a recski látogatóközpont kialakítása

Az elkövetkező időszak legnagyobb beruházása, amely érinti a községet is, a nemzeti emlékhely, emléktábor méltó kialakítása. A tervezett beruházásnak köszönhetően kialakítanak egy hatalmas fogadóépületet, a hozzá tartozó infrastruktúrával, mely az engedélyezett tervek szerint nemcsak építészeti remek lesz, hanem a kommunista diktatúra valódi memen­tója.

B. K.

Az emlékhelyre komoly összeget szánnak

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap


Kegyeleti hely, interaktív oktató-, tájékoztató központ is lesz egyben – tudtuk meg Nagy Sándortól, a település polgármesterétől. 
Korábban lapunkban is beszámoltunk arról, a kormány úgy határozott, interaktív látogatóközpontot kíván a recski tábor helyszínén létrehozni. Mindez a Magyar Közlönyben 2020. április 30-án jelent meg. Ebben rögzítették, hogy 2022-ig 558 millió forintot fordíthatnak a létesítmény kialakítására a központi költségvetésből. 

A recski kényszermunkatábor létesítésének 70. évfordulója alkalmából tudományos ülést is rendeztek Budapesten. A rendezvényen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Gulág című megemlékezéssorozat nyitókonferenciáján azt mondta, a cél megismerni és jobban megérteni történelmünk egy fontos darabját. Az ország megtörését, a rendszer ellenségeivel való leszámolást, hogy a kommunista diktatúra több mint négy évtizede soha ne merüljön feledésbe. 

Az emlékezetpolitika fontos helyszíne a recski kényszermunkatábor. Az egykori területen található történelmi emlékhelyen olyan komplexum megvalósítása a cél, amely méltó környezetet biztosít a megemlékezésre, a közös nemzeti emlékezet formálására. 
Ismeretes, hogy 1950 júliu­sában Recsk határában az ÁVH titkos kényszermunkatábort létesített, ahol csaknem ezernyolcszázan raboskodtak. Az ott tartózkodóknak legalább a tíz százaléka életét vesztette a túlhajtott munka és az alultápláltság miatt. Végelgyengülés, betegségek, kegyetlenkedések követ­keztében haltak meg az áldozatok. 

Az 1950. július 19-én megnyílt létesítménybe főleg politikai okokból, bírósági ítélet nélkül kerültek a rabok, akikkel már megérkezésükkor közölték, hogy őreiknek nem kell elszámolniuk velük. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában