Szokások

2022.01.05. 13:30

Egyre többen vásárolnak az interneten, a hátulütőivel azonban kevesen vannak tisztában

Egyre többen vásárolnak interneten keresztül. Sokan azért részesítik előnyben az online rendelést, hiszen így nem kell az üzletekben sorban állniuk. Kényelmes, mivel a szobából néhány kattintással beszerezhetik a szükséges dolgokat, legyen szó élelmiszerről, műszaki cikkekről vagy kozmetikai termékekről, ruhákról. A járványhelyzet miatt még többen választják a bevásárlás ezen formáját.

Fekete-Vadászi Erika

Legtöbben a házhoz szállítást választják online vásárláskor

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, milyen jogok illetik meg őket a világhálón bonyolított vásárlások során, s melyek a lehetőségeik, ha nem elégedettek a megvett termékkel – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) online felméréséből. A válaszadók fele nem tudta, hogy az interneten megvett dolgokra is épp ugyanolyan garanciális szabályok érvényesek, mintha személyesen, üzletben vásárolták volna meg azokat. 

 

A kérdőív kitöltőinek egyharmada nem volt tisztában vele, a termék átvétele után 14 napjuk van arra, hogy indoklás nélkül elálljanak a vételtől. Ilyenkor a webáruháznak vissza kell fizetnie az árucikk árát, a megrendelőt mindössze a visszaküldés költsége terheli. Akadnak kivételek. Például, ha egyedileg gyártott terméket, fehérneműt vagy élelmiszert szereztünk be, vagy már felbontottunk egy higiéniai portékát, akkor ezekre a terméktípusokra nem vonatkozik a tizennégy napos elállási jog. 

 

Mit tehet a vásárló akkor, ha a jogszerűen visszaküldött áru árát nem akarja visszafizetni a webáruházat tulajdonló cég? A válaszadók több mint fele nem tudta, milyen lehetőségei vannak ebben az esetben. A MOKK elnöke, dr. Tóth Ádám tájékoztatása szerint, ha valaki nem kapja meg a megrendelt és kifizetett terméket vagy a jogszerűen visszaküldött termék árát, akkor a közjegyzőknél intézhető fizetési meghagyásos eljárással juthat leggyorsabban a pénzéhez, ha a vállalkozás nem vitatja a követelést. Ha nem ért egyet vele, azaz ellentmondással él, akkor a vevő a bírósághoz fordulhat – derül ki a MOKK sajtóügynöksége, a Pressinform Kft. tájékoztatásából. 

 

Megkérdeztük egyik olvasónkat, ő hogyan viszonyul az internetes vásárláshoz. 

 

– Azért szeretek interneten vásárolni, mert így könnyedén át tudom tekinteni, mit hol tudok legolcsóbban beszerezni. Ráadásul azzal is tudok spórolni, hogy nem kell autóba ülni, beutazni a kis falunkból valamelyik városba. A házhoz szállítás díja sokszor jobban megéri, mintha az utazás költségét kellene kifizetni. Főként gyerekruhát, játékokat vagy műszaki cikkeket és kozmetikumokat szoktam online rendelni – nyilatkozta a feldebrői Paróczai Hajnalka. Elmondta, tisztában van a garanciális feltételekkel, és volt is már rá példa, hogy élnie kellett vele. Az interneten rendelt házi vízmű eleinte tökéletesen működött, majd fél évvel a vásárlás után elromlott. Felhívta a webáruházat, ahonnan a saját költségükön kiküldtek egy futárt, aki elvitte a berendezést, amit javítás után vissza is hozott. Mint közölte, olyan még nem fordult elő, hogy azért kellett volna visszaküldeni valamit, mert a mérete nem volt jó, vagy nem tetszett a megrendelt termék, hiszen igyekszik mindig körültekintően vásárolni. 

 

 

Online vásárlási szokásaink

 

A magyarok 62 százaléka az utánvétes fizetési megoldást preferálja az online rendelt ruházati és divatcikkek vásárlásakor. A kártyás fizetés a legnépszerűbb, a fogyasztók 83 százaléka választja ezt az változatot. A kézbesítési módok közül legtöbben a házhoz szállítás lehetőségét részesítik előnyben, a válaszadók 79 százaléka él ezzel a módszerrel, 11 százalékuk inkább maga megy a csomagért az átvevő pontra. Ha vissza kell küldeni az árut, a megkérdezettek 30 százaléka azt kedveli leginkább, amikor a futár házhoz megy a visszaküldött csomagért, és sokan (12 százalék) kedvelik a rugalmasan használható csomagfelvételi pontokat is – derül ki a glami.hu Fashion (Re)search néven indított piackutatásából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában