Felújítás

2022.06.28. 19:55

A Bazilika északi tornyába hamarosan felmehetünk, kávézó is nyílik

Míg a főhomlokzat felől elkezdték bontani, a tornyok körül elkezdik építeni az állványzatot a Bazilikánál.

Kiss Balázs Levente

Hamarosan megláthatjuk a felújított épület homlokzatának szépségét

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Rudolf Mihály építész, a kivitelezést végző Hadas Építész Kft. arról tájékoztatta portálunkat, hogy a beruházás első ütemének a befejező szakaszához értek, ennek a várakozás szerint augusztusban le kell zárulnia. Ezzel együtt a provizórikus oltár a szentélyből elkerül a nagy kupola alá. Onnantól a hívek az épület keleti, az egyetem felőli bejáratán keresztül tudják majd a templom belsejét megközelíteni – emelte ki az építész.

- Hamarosan az északi toronynál egy külső liftet is építünk, mert nagyon sok anyagot kell feljuttatni nagy magasságba és szintén sok bontott anyagot kell majd onnan lehozni. A két tornyot teljesen felállványozzuk és ezeket még össze is kötjük egymással, ami különleges látványt nyújt majd a munkálatok idejére – mondta el Rudolf Mihály.

Hozzátette, az viszont kárpótolja majd az egrieket, hogy az épület körül már egyre kevesebb lesz az állványzat, az egyetem épülete felől pedig láthatóvá válik a felújított épület, ugyanis ezek a munkák elkészültek. Míg a külső munkák csaknem teljesen elkészültek, addig a belső terekben a padlóburkolási feladatok közelítenek a befejező ütemükhöz. Ezt követően másfél évre, a felújítás kettes ütemének elkészültéig a sekrestye az épület másik részébe költözik. A teljes rekonstrukció végeztével a nagyközönség számára majd az északi torony lesz látogatható, itt a 43 méter magas látogatói szintre 235 lépcsőn lehet majd feljutni.

Ősszel már szeretnék a munkaterületet szűkíteni annyira, hogy a buszpályaudvar felől az egyetem épülete a lépcsőkön keresztül is megközelíthető legyen. Ezzel együtt megnyithat az az érseki kávézó is, amelynek az épülete ugyan már két éve elkészült, azonban a munkaterület lehatárolása miatt eddig ezt nem lehetett megközelíteni. Ennek még a belső berendezése nem került a helyére, ám a kertszakasz megnyitásával ezt a kávézót is meg lehetne nyitni.

– A második ütem elkészültével az északi toronyban látogatható lesz a Szent Mihály harang és az a szint, ahonnan egykor a város tűzeseteit jelentő őr teljesített szolgálatot. Az északi és déli torony közt lesz átjárás, azonban a déli torony és annak három harangja csak esetenként lesz majd megtekinthető, a jelentősebb látogatóforgalomra az északi tornyot teszik alkalmassá – emelte ki Rudolf Mihály. Hozzátette, a harangok jó állapotban vannak, így azok felújítása nem szükséges, a torony óráinak számlapjait viszont fel kell újítani.

A turisztikai attrakció kialakításánál nehézséget okoz, hogy a korábbi fa lépcsőket masszív acélszerkezetekre kell kicserélni. Ugyanakkor nem lehet megbontani a tüzeket egykoron őrző ember szolgálati és pihenőhelyiségének egykori maradványait, hiszen az északi torony terasz szintje alatt fűthető szobája volt és még saját vécéje is, aminek csöveit ma is őrzi a torony fala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában