Autópiac

2022.06.06. 07:00

Heves megyében is aranyáron mérik a használt kocsikat

A használtautó-piacon teljes a felbolydulás a vevők és a kereskedők szerint. Jelentősen megdrágultak a járművek, s a keresettebb kategóriákban már-már hiány van. A külföldi kocsik behozatalára specializálódott kereskedések azzal szembesülnek, hogy nyugaton még nagyobb a drágulás.

Sike Sándor

A használt autók ára a nyugat-európai országokban is egyre növekszik

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Használt autó vásárlásakor a vevőnek nagyon körültekintőnek kell lennie – így kezdte mondandóját a megyeszékhelyen, az egyik Kistályai úti kereskedésben nézelődő egri olvasónk. János szerint, bár jóval drágábbnak tűnik kocsit kereskedésben venni, mint magánszemélytől, a pluszkiadás később biztosan megtérül. Például azért, mert itt a fő darabokra kiterjedő szavatossággal veszik a járművet, s a magukra valamit is adó üzletekben teljes szervizelésen esik át a kocsi. 

Egy másik kereskedés tulajdonosa a beszerzés nehézségeiről beszélt munkatársunknak. Szerinte míg korábban minden héten négy-öt eladásra szánt kocsi érkezett hozzájuk, most sokkal kevesebb. 

– Teljes szervizelést végzünk, az eladott termék fő darabjaira két év garanciát vállalunk – mondta a cégvezető. 

Eger felsővárosi kereskedésében másik olvasónk arról szólt, hogy használt kocsit nagyon kockázatos magánszemélytől venni. Elmesélte, hogyan járt pórul pár éve. Vett egy kis BMW-t, pontosabban elcserélte saját járgányát erre, aminek az óraállása 234 ezer kilométert mutatott. Csak a baj volt az autóval, szerelőkre annyit költött legalább, amennyiért vette. Végül megszabadult tőle. 

A közelmúltban ismét hozzám került a kocsi, s a kesztyűtartóból előkerült a legutolsó műszaki vizsgalap, ami megdöbbentett: a hivatalos dokumentum szerint 2014-ben 496 ezer kilométer futásteljesítménynél vizsgázott, majd 2016-ban 217-ezerrel. Ezt követően vettem én meg

 – ­mondta. 

A használt autók rohamos drágulását napi szinten nyomon követhetjük. Erről a hatvanas éveiben járó olvasónk beszélt. Ő 2009-es gyártású Ford Focust nézett ki magának. Egymillióra árazták be, de ő csak egy héttel később jutott ahhoz a pénzhez, amiből kocsit akart venni. Örömmel látta, hogy a szürke járgány ott van a telepen, noha egy másik helyen áll. Amikor közelebb ment, látta, hogy nem csak átköltöztették, át is árazták. Egymillió 300 ezret kellett volna fizetni érte. 

– Gond, hogy alig van azonnal elvihető jármű a használt autókat áruló helyeken. Ennek oka, hogy egyre nagyobb arányt tesznek ki a külföldről behozottak – közölte a Heol.hu-val Szabó József. Ő egy másik Kistályai úti árusnál érdeklődött. A tulajdonos két hétre tette, amíg minden vizsga, papírmunka elvégezhető és a kocsi elvihető. Háromszázezer forint foglalót kell letenni, hogy az értékesítés folyamatát elindítsa az eladó. Ott kizárólag külföldről, döntően Németországból behozott járműveket kínálnak megvételre. 

– Nem tartom soknak a két hetet, a fővárosban akár egy hónapot is várni kell ugyanerre a procedúrára: eredetiségvizsgálat, műszaki vizsga, magyar forgalomba helyezési eljárás elvégzésére, mondta a kereskedés egyik tulajdonosa. 

A kérdésünkre, hogy valamennyi eladásra kínált jármű nagyon keveset futott, holott 10-11 évesek, az üzletvezető kifejtette: kintről eleve csak jó állapotú, kevés kilométert megtett járműveket hoznak be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában