Tervek

2022.07.16. 20:00

Automata, csepegtető öntözőrendszert szeretne az új egri főkertész

Ferenczy Tamás régi-új főkertész szerint nemcsak pénz kell a város szépítéséhez, hanem a megfelelő hozzáállás is.

Szabadi Martina Laura

A főkertész szeretné, ha Eger újabb környezetszépítési díjjal gazdagodna

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A megyeszékhely 1992-től harminc esetben kapott nemzetközi vagy hazai díjat a környezetszépítésért. Így 2012-ben miniszterelnöki díjat, akkor lett az év főkertésze Ferenczy Tamás, aki évtizedekig volt a Városgondozás Eger Kft. városüzemeltetési üzemegységének irányítója. Most ismét a tapasztalt szakembert nevezték ki a főkertészi pozícióra. Portálunknak elmondta, célja a régi sikerek nyomába eredni. 

– Elsődleges cél a vendégváró városkép, a régebbi eredményeket szeretném újból elérni, megközelíteni – jelentette ki. – Neves díjakra lehetett büszke Eger az elmúlt évtizedekben. Mindebben maghatározó az, hogy mekkora anyagi forrás áll rendelkezésre. Nagyon jó gyakorlatnak tartom, hogy az önkormányzat három éven át évi százmillió forintot fordít a géppark fejlesztésére, de nem csupán az anyagiak meghatározóak. Erősíteni kell a szakmaiságot, a kertészeti szemléletformálásra is energiát kell fordítani. A gondos metszés, a növényápolás is fontos, szeretném, hogy minderre a mindennapokban jobban odafigyeljenek a városgondozás kollégái. 

A Vadvirágos Rét Programról kérdésünkre elmondta, előremutató, környezetbarát kezdeményezésnek tartja, amely mindenképp támogatandó. 

– Évente kétszer kell csak kaszálni ezeket a területek, és szükséges a felülvetésük is. Ennek eredményeképpen nyolcvan-kilencvenféle évelő vadvirág boríthatja ezeket a helyeket. Ápolni kell a méhlegelőket és fel kell hívni a polgárok figyelmét arra, hogy ezen a helyen bizony méhek, darazsak lehetnek, de akár kullancsok is. Azt kell mondanom, az ilyen környezet- és klímabarát megoldások a jövő kulcsai – fogalmazott. Kérdésünkre elárulta azt is, Eger egy zöld város, már ami a fák mennyiségét illeti. 

– A zöldfelületi fenntartásba bevont terület egymillió-kétszázezer négyzetméter – emelte ki. – Ez elég nagy szám az országos átlaghoz képest. Szintén jónak számít, hogy ez huszonhétezer fát jelent, tehát mondhatjuk, hogy minden egrinek van egy fél fája. Ennek erősítésére, növelésére minden pályázati lehetőséget ki kell használni, minden forrásnak örülni kell, de maga az ültetés nem elég. Az első három-négy évben gondozni és locsolni is kell a csemetéket, ugyanis az országos statisztika szerint ez idő alatt a telepített mennyiségek negyven százaléka elpusztul. A ma uralkodó, változó klímában már ki kell építeni a városban egy automata, csepegtető öntözőrendszert, sürgető feladat. Egyrészt, mert minőségi egynyári növényfelületet csakis így lehet már fenntartani, másrészt az így felszabaduló kapacitást az új telepítésű fákra lehet fordítani. 
Nagyon szeretné, ha idén a város újabb környezetszépítési díjjal gazdagodna. Javaslatára a Virágos Magyarország tematikus versenyen az Év legszebb fasora címért indult a négy érsekkerti vadgesztenyesor. A kettőszáztizenhat fa ritkaság számba megy, reméli, hogy megyeszékhelyünk kerül ki győztesként a tizenkét nevező közül. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában