Szárazság

2022.07.08. 17:31

Tízezer hektáron jeleztek aszálykárt Heves megyében idén

Komoly aszály sújtja szűkebb hazánkat is, az idei év első hat hónapjában 11 ezer hektárról érkezett kárbejelentés a Heves Megyei Kormányhivatalhoz, a szakemberek továbbra is várják a gazdálkodók jelentkezését.

G. Zs.

Javában tart a betakarítás

Forrás: Gál Gábor

– Megyeszerte zajlik a kalászosok betakarítása, a csapadékhiány miatt azonban az elmúlt éveknél alacsonyabb terméshozam várható. Az agrárkár-enyhítési rendszer fontos segítséget jelent az ágazat szereplői számára, a kormányhivatal szakemberei folyamatosan dolgozzák fel a bejelentéseket – hívta fel a figyelmet Ignácz Balázs kormánymegbízott.

Mint elmondta, a gazdák a kárenyhítési rendszerben jelezhetik terméshozam kiesésüket, ezt a Magyar Államkincstár által üzemeltetett rendszeren keresztül ügyfélkapus belépés után tudják ezt megtenni.

Ignácz Balázs, kormánymegbízott
Forrás: Gál Gábor

– Nagyon fontos hogy időben jelentsék be, az agrárkárt.  A Heves Megyei Kormányhivatal munkatársai ellenőrzik le, illetve állapítják meg a kár mértékét. Ezt akkor tudják megtenni hogyha legalább 15 nappal a betakarítás előtt megtörténik a bejelentés – fogalmazott. 

Kiderült, az első félévben Heves megyében 11 ezer hektárra érkezett be agrárkár-bejelentés, amelyből 10 ezer hektárt érintett aszálykár, ennek  a 70%-a őszi kalászos gabonára vonatkozott.

A betakarítással párhuzamosan a Heves Megyei Kormányhivatal munkatársai a parlagfű jelenlétét is ellenőrzik. Amennyiben a parlagfű még nincs bimbózó állapotban első körben csak tájékoztató jelleggel hívják fel a figyelmet a parlagfű irtására, azonban, ha már virágzó növényt találnak, akkor szankció kiszabására kerül sor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában