Vízhiány

2022.07.23. 11:30

Több napos szünet után újra van víz Bodonyban

Bodonyban három napig tartott a vízhiány, de a pétervásárai járás számos településén - Mátraderecskén, Parádon is - kérnek türelmet a községvezetők és a vízszolgáltlató az átmeneti vízhiány miatt. A hibák elhárítása folyamatban van.

Barta Katalin

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Frissítés:

Az ÉRV Rrt. szombat délután közleményt adott ki a térségben kialakult vízellátási-helyzetről. Ebben azt írják: z elhúzódó szárazság miatti talajmozgások, illetve egyéb, előre nem látható műszaki meghibásodások miatt a Parádi ellátási területen több helyen nagymérvű csőtörés következett be az elmúlt napokban. Társaságunk szakemberei a hibák elhárítását minden esetben elsődleges prioritással kezelik, és az esetleges vízhiányok idejére lajtoskocsik kerülnek biztosításra az adott területre.

Szavaik szerint sajnos mind Parádon, mind Bodonyban, illetve Mátraderecskén és Mátraballán is hasonló időpontokban keletkeztek komoly meghibásodások. A hibák részben elhárították, részben pedig még most is folyamatban van a munka.

A Bodonyi medence töltését elkezdték, így a település ellátása újra a vezetékes hálózaton keresztül történhet, közölték.

Az ÉRV azt is kiemelte, hogy a csőtörések és az azokkal összefüggő irányváltások következtében a rendszereken zavarosodás is jelentkezhet az ivóvízben, amely ugyanakkor egészségre nem ártalmas.

A csapadékhiány következtében a vízkészletekkel való takarékoskodásra is fokozott figyelmet kell fordítani, ezért a szolgáltatás biztonságának fenntartása érdekében kérik a felhasználók együttműködését is, hogy hálózati ivóvizet lehetőség szerint ne használjanak öntözésre, autómosásra és egyéb olyan tevékenységre, ahol kútvíz, vagy gyűjtött víz használata is megfelelő lehet.

 

Vince  János, Bodony polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy arra hírre érkezett haza pár napos szabadságáról, hogy a faluban nincs víz. Azóta egyfolytában telefonál, megoldást sürget és értelmezhető  tájékoztatást vár a szolgáltatótól (ÉRV Zrt.) 

- Jelenleg két kis lajtos kocsit biztosítottak, ezek ezer liternyi vizet tartalmaznak, tehát naponta nagyjából egy vödörnyi vizet tudnak vételezni a lakosok. A faluban 740 lakos van, de nyár lévén itt vannak az üdülőtulajdonosok is, tehát több mint ezer ember szenved a vízhiánytól. Tudomásunk szerint Parádon történt csőtörés, emiatt nincs utánpótlás. A vízvételi lehetőségeink minimálisak. A saját kutak kiapadtak, a környékbeli patakok üresek - mondta el a polgármester. 

Hozzátette: - A tényekhez tartozik, hogy egy pár napja komoly tűzesethez riasztották a tűzoltókat, ahova egyszerre három tűzoltó autó érkezett, akik a helyi rendszerre csatlakozva próbálták megfékezni a lángokat.  Értjük, ha nagy a műszaki probléma a szolgáltatónál, de negyven fokban elvárnánk némi tájékoztatást is, ami a feszültséget enyhítené - számolt be a jelenlegi helyzetről a polgármester. 

Vince János szombat délben arról értesítette a heol.hu-t, hogy a falu alsó szakaszán már csordogál víz a lakásokban, így reménykednek a faluban élők, hogy hamarosan helyreáll a rend. Hozzátette, a szolgáltató ilyen esetekben adhatna néhány tanácsot a fogyasztóknak. Például a villanybojlert használóknak talán érdemes lenne kikapcsolni a készüléket tartós vízhiány esetén, esetleg a csapokat is érdemes lenne ideiglenesen elzárni, hogy az újrainduláskor a szennyeződés ne kerüljön be a háztartásokba.

Tudomásunk szerint  a térségben számos helyen küzdenek hasonló gonddal. Parádon, Recsken sincs mindenhol víz.  Kérdéseinket pénteken megküldtük a szolgáltatónak. Hétfőre ígértek hivatalos választ.    

Recsken mindeközben húsz háztartás nélkülözi a vizet az Ércbánya lakótelepen - tudtuk meg Nagy Sándor polgármestertől. Tudomása szerint az ÉRV Zrt. ma dél tájban kezdi újra tölteni a rendszer, így remélhetőleg estére megoldódik a gond.

Parád központjában péntek délután sikerült beazonosítani a szolgáltató szakembereinek a csőtörés helyét, azonban az azonnali elhárításhoz azért nem kezdtek hozzá, hogy a rendszerhez tartozó településeken ne sérüljön a vízellátás - tudtuk meg Mudriczki József polgármestertől.  A parádi lakosok közül közel húsz háztartásban kellett nélkülözniük a vizet.

- Tudomásom szerint a rendszert már éjszaka megkezdték feltölteni és az utánpótlást biztosítani. Nyomásgondok előfordulhatnak az elkövetkező órákban is, de hamarosan újra lesz víz. A településvezető hozzátette, drámai a helyzet a környékbeli patakokban. A Tarna patakban alig csordogál víz, az Ilona és a Köves patak teljesen elapadtak. Ilyen extrém hőségben mindenkinek meg kellene érteni, hogy a házi medencék feltöltése nem most időszerű. A kertek locsolását is ésszerűen kellene megoldani. Ha erre nem ébredünk rá, holnap kezet mosni sem tudunk a saját otthonunkban - zárta gondolatait Mudricki József.  

Mint ahogy korábban beszámoltunk, Ivádon fogy a lakosság türelme az észak-hevesi kis faluban. Idén nyáron több alkalommal is víz nélkül maradtak a településen élők ideig-óráig.  A község honlapján az alábbi közlemény jelent meg szombaton: A nagy szárazság miatt a források elapadtak, a patakok kiszáradtak és a kutak vízhozama is csökkent, illetve elapadt. Az Ivádi kút kapacitása nem győzi a medence feltöltéseket, locsolásokat. Jelenleg mindig annyi víz van, amit az ÉRV a tartálykocsival biztosít és a rendszerbe feltölt. A tartálykocsik folyamatosan járják a településeket. Kérem a lakosokat, hogy nagyon takarékoskodjanak az ivóvízzel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában