Maszkot fel!

2022.08.11. 11:34

Kerüljük a nagyobb közösségeket, itt terjed leginkább a nyári covid-variáns

A negyedik oltást azoknak érdemes beadatni, akik az utolsó vakcinát több mint négy hónapja kapták meg.

Forrás: Martonfai Dénes

Egyre több egészségügyi, pandémiás szakértő szerint elérkeztünk a covid hatodik hullámához, hiszen a betegek száma világszerte, így hazánkban is emelkedik. Szerencsére a mostani fertőzés a korábbiaknál enyhébb tüneteket produkál és főleg megfázásszerű panaszok tapasztalhatók.

 – A mostani vírus - nevezzük nyári variánsnak - sokkal gyorsabban terjed, mint a tavaszi vagy téli időszakban tapasztalható. Azt látjuk azonban, hogy bár sokkal könnyebben megfertőződünk és nagyon rövid lappangási idő után megjelennek a tünetek, azok lényegesen szelídebbek, mint korábban – emelte ki Dr. Szedlák Miklós, a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója. Hozzátette, leginkább csak felső légúti megbetegedés formájában jelenik meg a covid, így a náthaszerű tünetek mellett izomfájdalmak, enyhe hőemelkedés tapasztalhatók.

 

Az elmúlt években nyáron tapasztalhattuk, hogy sokan akkor betegedtek meg, és akkor kapott újabb erőre a fertőzéshullám, amikor sokan a nyaralásból külföldi tartózkodás után hazatértek. Dr. Szedlák Miklós szerint a mostani omikron variáns esetében azonban ez már kevésbé jellemző.

 Az egészségügyi intézmények mindent megtesznek annak érdekében, hogy a betegeket és a dolgozókat is megvédjék a fertőzéstől. Ezt a célt szolgálja az átmenetileg elrendelt részleges vagy teljes látogatási tilalom is. Az intézkedés lényege, hogy minimalizálják annak lehetőségét, hogy esetleg kívülről, a látogatók hozzanak be kórokozókat az intézménybe. Természetesen, amint a napi fertőzöttségi számok lehetővé teszik, a korlátozást is a lehető legrövidebb időn belül feloldják. Az elsődleges szempont azonban mindig a betegbiztonság és a betegérdek.

 

A korábbi óvintézkedések, korlátozások, az iskolákban és munkahelyeken bevezetett jelenlét nélküli otthoni munkavégzés sokakban pozitív emlékeket hagyott, ugyanakkor másokra éppen ellenkezőleg, negatívan hatottak. Ezeknek az intézkedéseknek az ismételt bevezetésére jelenleg nincs szükség. Fontos ugyanakkor újra felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki, aki teheti, vegye fel az oltást, hiszen továbbra is ez a legerősebb eszköz a vírus ellen és a betegség elsősorban az oltatlanokra jelent veszélyt.

Az orvosigazgató szerint a védőoltásokkal kapcsolatban már korában is elmondták világosan, hogy az önmagában nem véd meg bennünket a fertőzéstől, viszont segít abban, hogy enyhébb lefolyást tapasztaljunk egy esetleges megbetegedés esetén. Az orvosigazgató hozzátette, hogy a kórházban jelenleg nyolc fertőzött fekszik, ami jóval elmarad a korábbi hullámoktól. Ez főként a magas átoltottságnak és a beoltottak védettségének köszönhető.

 A terjedés és a fertőzés ellen úgy védekezhetünk, hogy kerüljük a nagyszámú közösséget, zárt térben lehetőség szerint védőmaszkot viselünk. Ezek a lépések azonban nem helyettesítik az oltást, csak kiegészítik azt. – emelte ki Dr. Szedlák Miklós.

 Míg jelenleg az országban a covid elleni védőoltást több mint hatmillió-négyszázezren vették fel, s közülük a harmadik oltást is csaknem négymillióan adatták be, felmerül, hogy mikor érdemes a negyedik védőoltást felvenni. Az orvosigazgató szerint a megerősítő oltás beadatása mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben vette fel az előző védőoltását. Különösen javasolt az ismétlő oltás felvétele azoknak, akiknek krónikus alapbetegségük van, vagy légzőszervi megbetegedésekkel élnek.

A koronavírus elleni vakcina felvételére a háziorvosoknál, a házi gyermekorvosoknál, valamint péntekenként a kórházi oltópontokon van lehetőség, ahova időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában