Hagyományőrzés

2022.09.25. 09:44

Élettel, színekkel telt meg a Recski Tájház

A palócság minden színét, hangulatát, ízét megtapasztalhatták azok az érdeklődők, akik szombaton ellátogattak a Recski Tájházba.

B. K.

Forrás: Beküldött/Hollóné Kovács Edina

Az önkormányzat és a Csillagvirág Népművészeti Egyesület összefogásával rendezték meg a Palóc Viseletek Napját, amelyen a látogatók mindenből ízelítőt kaphattak, ami a tájegységet jellemzi. 

Kiállításokon gyönyörködhettek a tájegység legszebb kézműves termékeiben, autentikus zenei és táncos program is gazdagította a rendezvényt. Felléptek a Nógrád Táncegyüttes, a Lajtha László Néptáncegyüttes, a Domaházi Hagymányőrző Együttes, a Mátraderecskei Asszonykórus, a Szabad Szombat Táncegyüttes, a Felsőtárkányi Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A talpalávalóról a Dűvő Zenekar gondoskodott. 

A kiállításokon megtekinthették a palóc viseletbe öltöztettett babákat, Bocsi Éva és Kolumbán Zsuzsa népművészek mesterei alkotásait, Lovászné Juhász Rita, népművész  népi iparművész legszebb darabjait, valamint a Csillagvirág Népművészeti Egyesület újretervezett viseleteit. 

Nem hiányozhattok a tárlatról a helyi születésű Verebélyi Balázs, a Népművészet Ifjú Mesterének különleges hímzései sem.

A nap folyamán mindenki bekapacsolódhatott a kézműves foglalkozásokba. Gyöngyöt fűzhettek, ismerkedhettek a fafaragás, a csuhéfonás, a népművészeti babakészítés fortélyaival. 

Aki megéhezett, az a palóc gulyást, s a tájegység jellegzetes finomságait kóstolhatta meg a nap során. 

Nagy Sándor, a község polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a recskiek nagyon büszkék palóc múltjukra, annak  különleges, színes örökségére. Mivel évek óta kiváló kapcsolatot ápolnak a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezettel, adott a lehetőség az autentikus palóc kultúra minden elemének hű megőrzésére. 

A délutáni órákban táncházzal zárult a rendezvény, amelyen fiatalok és az idősebbek együtt mulattak.  A nap sikerén felbuzdulva egészen biztosan jövőre is megrendezik a hangulatos rendezvényt. 

A programot idén támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, és a Hagyományok Háza Vidéki Hálózata programja is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában