Fejlesztések

2022.09.09. 10:58

Hamarosan elkészül az átányi minibölcsőde és a szolgálati lakás

Átányban folyamatosan keresik a lehetőségeket a fejlődésre, a falu szépítésre, most is több dolog zajlik egy időben.

Molnár Helga

A gyerekek álma már megvalósult, játszhatnak a játszótéren, hamarosan pedig a főút is korszerűbb lesz

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Sok beruházás valósult meg a településen az utóbbi időkben, és egy régi adósságot is törlesztenek hamarosan. Jámbor Dénes polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, a Magyar Közút Nonprofit Kft. a települést átszelő Rákóczi utat teljes hosszában modernizálja négyszázmillió forintból.

– Nagy örömünkre már az előkészületi munkák megkezdődtek, geodéziai mérések és padkanyesés is történt, halad a beruházás. A beruházás során lemarják a felületet, kétrétegű méretezett aszfalt kerül rá, két buszmegálló továbbá egy szakaszon egy híd is megújul. Ennek az útnak a felújítására évtizedek óta várnak a helyiek – taglalta.

Elmondta azt is, hogy a közmunka-programjuk részeként több mellékutcát is leköveztek, s idén még egyet rendbe tesznek. A Magyar Falu Programnak (MFP) is sok köszönhetnek. Ennek hála a főbb közlekedési utak mentén megszépültek a járdák, s a polgármester elmondása szerint, a következő időszakban a sűrűbben lakott mellékutcák járdaszakaszai kerülnek sorra. Az MFP eszközbeszerzést is lehetővé tett, a korábban vásárolt kistraktorhoz különböző kellékeket, pótkocsit, ágdarálót, sószórót vehettek, mellyel könnyebb lesz rendben tartani a közterületeket.

– Az átányi gyerekek régi álma valósult meg nemrégiben. Olyan játszótér készült, amelyet nem csupán az iskolások vagy óvodások használhatnak, hanem a település összes gyermeke – tette hozzá.

A Terület-és Településfejlesztési Programban (TOP) több mint 82 millió forintot nyertek minibölcsőde létesítésére, itt is a végéhez közelít a munka, a belsőépítészeti feladatokat végzik épp. A szolgálati lakás kialakítása is a végéhez közelít, ezt a helyet a jegyző veheti majd birtokba.

– Előkészítés alatt áll egy TOP-os pályázat, mely több intézményünk energetikai korszerűsítését célozza. Ezen kívül a bölcsőde udvarát szeretnénk rendbe tenni, illetve egy játszóudvart kialakítani, és tervben van az orvosi rendelő bővítése is. Állami beruházás keretében tornatermet álmodtunk az iskolához, itt megvan az építési engedély. A Magyar Labdarúgó Szövetséggel pedig az iskolához rekortán pálya készül a remények szerint – taglalta.

Megújul a világítás

A közvilágítás is sokkal korszerűbb lesz. Jámbor Dénes elmondta, már megtörtént a leltározás, és kijelölték az új helyeket is. Mindenhová energiatakarékos LED lámpák kerülnek ki. Hozzátette, a rezsi változása szavai szerint pluszköltségekkel jár majd, de előny, hogy több intézményüket nemrég korszerűsítették. A Dr. Fél Edit Közösségi Térben és az óvodában pedig megújuló energiával is tudnak fűteni. A közmunkaprogramban a takarított területekről összegyűjtött ágakat ledarálják, s ez némi segítséget nyújt a téli hónapokban a tüzeléshez. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában