Nébih

2022.09.22. 14:12

Megszűnt a tűzgyújtási tilalom Heves megyében

A tűzgyújtási tilalom ellenére Heves megyében elképesztő pusztítást végeztek a tüzek az idén nyáron, s csak szeptember huszadikán szűnt meg az ezzel kapcsolatos rendelkezés.

HEOL

A hűvös, csapadékos időjárásnak köszönhetően, két megye kivételével, szeptember 20-án megszűnt a tűzgyújtási tilalom az országban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza – olvasható a hivatal internetes oldalán

Kiemelik: a jelentős csapadékhiány miatt az elmúlt napokban lehullott csapadék önmagában számos helyen nem volt elegendő a felszíni biomasszaszint átáztatásához, azonban az alacsonyabb napi átlaghőmérséklet a holt biomassza nedvességtartalmára kedvezően ható reggeli harmatképződés következtében lecsökkentette a tűz kialakulásának kockázatát.  

A fokozott tűzveszély időszakának elmúltával szeptember 20-tól a tűzgyújtási tilalom megszűnik Budapesten, továbbá Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy, Fejér, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Veszprém megyékben.

A magas kockázat és a szeles időjárás szárító hatása miatt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében továbbra is indokolt a fokozott tűzveszély időszakának fenntartása, így ezekben a térségekben továbbra is tilos tüzet gyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában