Macskák között

2022.09.24. 11:25

Örökbefogadó napok is lesznek a frissen nyitott egri cicakávézóban

Dorombolás is jár már a kávé mellé a borongós őszi napokon.

Szabadi Martina Laura

Megnyílt az egri cicás kávézó

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Több mint tíz mentett cica várja mától a vendégeket a Bajcsy-Zsilinszky utcai Cicuskám Cat Caféban. A lakóink főként Eger utcáiról kerültek hozzánk, civil egri állatvédő önkéntesek segítségével, mindannyian kóbor macskák és kölykök voltak. Becslések szerint Egerben ezres nagyságrendben élnek kóbor macskák. Nem csak azt szeretném, hogy a vendégeink jól érezzék magukat nálunk, hanem szeretném felhívni a figyelmet az állatvédelem és az állattartási kultúra fontosságára.  Ösztönözve az embereket, hogy ne vásároljanak, hanem fogadjanak örökbe – mondta a megnyitón Varró Petra.  Kiemelte, a legtöbb menhely vagy egyesület örökbefogadható cicái tesztekkel, oltással parazitamentesítve várják az új gazdit és általában számos orvosi vizsgálaton túl vannak. 

– Jártam inspirációként más macskás kávézókban, ahol azt láttam a gyermekeket nem engedik be. Én hiszem, hogy azok a szülők és gyermekek akik hozzánk látogatnak, tiszteletben tartják majd a házirendünket és az állatok igényeit, hogy mi maradéktalanul vendégeinkre koncentrálhatunk – fogalmazott. 

Aki belép  kávézóba, az azonnal megkapja a házirendet, követelmény például a kézfertőtlenítés, de azt is kérik, hogy ha valamelyik állat éppen nem fogadja jól a közeledést, akkor azt nem szabad erőltetni. Saját állatot nem lehet bevinni egészségügyi okokból és a cicák védelmében.

Kövi Rita a vezetője azoknak a civil önkénteseknek, akik a kávézó lakónak többségét mentették, a kóbor állatok kivétel nélkül valaha volt gazdás macskák kölykei, vagy kidobott házikedvencek. Elmondta, folyamatosan azon dolgoznak, hogy a számos kóbor állatot, amelyek Eger utcáin élnek ivartalanítsák és lehetőség szerint gazdit keressenek nekik. Azonban hely és anyagi forrás szűkében vannak szinte folyamatosan. 

– Tapasztalataim szerint sokakat elriaszt ha valamelyik szervezet benti tartásra ad állatot, pedig ezzel csupán a törvények által előírtak szerint járunk el, hisz eszerint telken, ingatlanon belül kell tartani az állatot a gazdának. Az, hogy ezt sokan nem tartják be és egyenlőre nem ellenőrzik a hatóságok, az nem azt jelenti, hogy nem így kell eljárni. Remélem minél többen kezdik belátni azt, hogy egy egyszerű házi cirmosnak új otthont adni jó – mutatott rá. Hozzátette, ha csak egy kicsivel is tudja valaki támogatni  őket, az is óriási segítség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában