Megelőzés

2022.10.25. 09:35

Akár egy falat is végzetes lehet, fontos a gombák bevizsgáltatása

Hazánkban a mérgező gombafajok száma 30-35 százalékra tehető, amik közül néhány elfogyasztása akár halálos is lehet, ezért fontos a hivatalos bevizsgáltatás.

B. D.

Ha a gyilkos galóca összekerül a többi, nem mérgező fajtával, már az is elég ahhoz, hogy a belőlük elkészített étel végzetes legyen. Mivel a mostani, esős időszak kedvez a gombák megjelenésének, így a Heves Megyei Kormányhivatal hivatalos honlapján fokozottan kéri a lakosságot, hogy az erdőn összeszedett gombákat minden esetben vizsgáltassák be hivatalos gombaszakértővel. A kormányhivatal népegészségügyi főosztálya közleményében a megelőzés jelentőségét hangsúlyozza. Fontos, hogy csak a gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszuk el, ugyanis a gyilkos galóca esetében akár 8 vagy 24 óra is eltelhet az első tünetek jelentkezéséig, ami nagyon veszélyes lehet.

– Hétfőtől szombatig, reggel 7-től 10 óráig van lehetőség a gombák bevizsgálása az egri piaccsarnokban. Azonban mindenképp azt javaslom, hogy előtte telefonon érdeklődjenek, mert jelenleg is nehéz megszerveznünk a váltást. Továbbá érdemes figyelni a friss közleményeket a gombavizsgáló helyiség ajtaján és a piaccsarnok középső bejáratán is. A gombaszakértői szakma sajnos egyre ritkább, jelenleg is csak két gombaszakértő van a piacon – közölte portálunkkal Vincze Zsolt, az egri piaccsarnok piacüzemeltetési csoportvezetője. Kifejtette, hogy a pár héttel ezelőtti kimaradás egy hirtelen váltás miatt történt. Az akkori gombaszakértő helyére újat kellett keresniük, ami nem volt egyszerű a szakértők kevés létszáma miatt. Az alábbi telefonszámon érdeklődhetnek a szakértők elérhetőségéről: +36 36 316 354.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában