Szezon

2022.10.07. 20:00

Gombamérgezés miatt idén 3, 2012-ben 21 embert ápoltak kórházban Heves megyében

Gombaszezon van, mely rejteget magában veszélyeket. Információink szerint megyénk kórházaiban is láttak már el idén olyan beteget, aki gombamérgezésben szenvedett.

M. H.

Forrás: Shutterstock

A Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának tájékoztatása szerint hazánkban a mérgező gombafajok száma 30-35, amelyek közül néhány halálos mérgezést is tud okozni. A legismertebb és legveszélyesebb a gyilkos galóca. Ha ebből a gombából egy példány, vagy akár egy kis darabkája a többi gomba mellé kerül, az már elég ahhoz, hogy a kosár tartalmából készített étel végzetes legyen. Magyarországon az összes halálos mérgezést gyakorlatilag a gyilkos galóca és a fehér gyilkos galóca okozza. 

A kormányhivatal népegészségügyi főosztályának adatai szerint megyénkben a 2012-ben 21 ember került kórházba gombamérgezés miatt, köztük négyen 14 év alatti gyerek. Ebből egy család – két felnőtt, és egy gyermek – gyilkos galóca mérgezés miatt szorult hosszú ideig kórházi ellátásra, végül mindannyian felépültek. Az idei évben eddig hárman, köztük egy gyermek szorult gombamérgezés miatt ellátásra. Halálos gombamérgezés nem volt. 

A népegészségügyi főosztály szakemberei nyomatékosan felhívják a figyelmet arra, hogy mielőtt begyűjtött gombát fogyasztunk, vizsgáltassuk meg gombaszakellenőrrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában