Könyvbemutató

2022.10.25. 18:58

Az egri vár kultusza koronázza meg az évet

Az 1552-es hősök tiszteletére megemlékezéssel, díszlövéssel kezdődött dr. Petercsák Tivadar legújabb, Az egri vár kultusza címmel megjelent könyvének bemutatója.

Bíró Daniella

Az egri érsek(balról) is gratulált dr. Petercsák Tivadarnak(jobbról). Középen Habis László, az Egri Lokálpatrióta Egylet elnöke

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Nagyon fontosnak tartom a kötetet és a témaválasztást, elsősorban azért, mert az egri vár kultusza identitásképző erővel bír, elsősorban a helyiek számára. Országos kitekintésben pedig az egyik leglátogatottabb történelmi emlékhelyről van szó. A kötet szerzője dr. Petercsák Tivadar, muzeológus, néprajzkutató, az MTA doktora, az egri vár egykori főigazgatója, illetve Eger és a térség történetének szakavatott kutatója. Megtisztelő volt vele együtt dolgozni – mondta Nagy Andor, a Líceum Kiadó vezetője a Dobó István Vármúzeumban tartott kedd délutáni könyvbemutatón.

Dr. Ternyák Csaba, egri érsek arról beszélt, hogy a kultusz nagyon fontos része az identitásunknak. A várnak, mint épített örökségünk egyik legemblematikusabb épületének fontos szerepe van ebben, s büszkének kell lennünk erre. – Azt kívánom a városunknak, a várnak, hogy ez a kultusz éljen tovább, erősödjék, gazdagodjék és gazdagítson bennünket is – emelte ki.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Nagyon sok munkáját, értekezését olvashattam már dr. Petercsák Tivadarnak. Ezek mindig nagyon alaposak, tudományosak, összetettek, ugyanakkor könnyűek és közérthetőek. Úgy gondolom, hogy ez a könyv sem fog elmaradni a többi munkájától, és talán ennek az évnek a megkoronázása is lehet – emelte ki Minczér Gábor, alpolgármester.

– Amikor átadta Tivadar a könyvet, mindössze két este alatt kiolvastam. Két érzés fogalmazódott meg bennem a kötet befejezése után. Az első a szerénységre való intés, ugyanis végigolvasva a könyvet rájöttem, hogy mégsem tudok annyit erről az időszakról, mint gondoltam. A vár és az ostrom utóéletét, valamint a vár kultuszát illetően rengeteget tanultam belőle. A másik érzés pedig a büszkeség volt. Büszke vagyok arra, hogy a Dobó István Vármúzeum dolgozója lehetek, hiszen a kötetből kiderült, hogy az egri vár kultuszának a XX. század utolsó harmadában a legnagyobb őrzője és gondozója a vármúzeum volt – emelte ki dr. Kelenik József, a vármúzeum szakmai igazgatóhelyettese.

Dr. Veres Gábor, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense, a Néprajzi Múzeum főigazgatóhelyettese mutatta be a könyvet.

Forrás: Huszár Márk/ Heves Megyei Hírlap

 – A szerző legújabb kötete 160 oldalon, 217 színes és fekete-fehér képpel, elegáns borítójával várja olvasóit. A szerző évtizedek óta kutatja az egri vár kultuszának történetét, összefüggéseit, és a témában korábban is jelentek meg írásai. Ebben a kötetben azonban minden eddiginél átfogóbb képet kívánt adni, melybe számtalan új elemet is beépített. A mű azonban nem száraz kutatási összefoglaló, ezt a nagyszámú jó minőségű illusztráció is jelzi, hogy szélesebb közönséget kíván elérni – hangsúlyozta a docens.

Az esemény végén dr. Petercsák Tivadar, a könyv szerzője megköszönte minden közreműködőnek a segítséget, hogy létrejöhetett a kötet, majd egy közös koccintással ünnepeltek.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában