Megemlékezés

2022.10.06. 14:29

Fejet hajtottak Gyöngyösön az aradi tizenhármak előtt + fotók

Az ünnepi műsorban Dessewffy Arisztid honvéd tábornok alakja elevenedett meg.

Sz. Sz. I.

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az aradi vértanúk előtt tisztelgő gyöngyösi megemlékezés gróf Batthyány Lajosnak, az első felelős magyar kormány 1849-ben, szintén e napon, Pesten kivégzett miniszterelnökének mellszobránál zajlott. Ünnepi beszédében Kárpáti István alpolgármester arról beszélt, hogy 1849. október 6. kapcsán nincs semmi pozitív, amit lehetne említeni. 

– Az egész magyar társadalomtól vették el azt a szabadságot, amit 1848. márciusában és áprilisában vívtunk ki magunknak. Ha mégis keresünk pozitívumokat, akkor visszatekintve találunk. 1848. tavaszán Magyarországnak nem volt hadserege, önálló pénzügy és nem volt ehhez szükséges igazgatása sem. Mégis, 1848-49 folyamán, egy szabadságharc közepette sikerült ezt megszervezni. Olyan ez, mintha a repülőgép már gurulna, de a szárnyakat még éppen akkor szerelik fel rá. A szárnyak megépültek, és Magyarország nemcsak kiválóan helytállt a korabeli Európa egyik legerősebb birodalmával szemben, de 1849. májusában, a tavaszi hadjáratot követően az egész ország ünnepelt. Utólag tudjuk, túl korán – fogalmazott a képviselő.

A Berze Nagy János Gimnázium diákjai ünnepi műsorukban Dessewffy Arisztid honvéd tábornok alakjának felidézésével tisztelegtek az aradi tizenhármak előtt. A gyöngyösi önkormányzat, a városi intézmények, iskolák, a pártok és civil szervezetek elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Batthyány-szobor tövében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában