Olvasás

2022.10.13. 07:00

Kilépett a falakon kívülre is a digitalizálással az egri könyvtár

Hogyan vált be a digitalizálás, mit tapasztalnak, mennyire veszik igénybe az olvasók ezt a szolgáltatást a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban? Erról érdeklődtünk a bibliotékában.

Bíró Daniella

Az archiválási munkafolyamatot Turay Zoltán könyvtáros mutatta be

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Könyvtárunk célja, hogy a hozzánk látogatók igényeit figyelembe vegyük és ahhoz igazítsuk szolgáltatásainkat. A digitalizálás az információs-kommunikációs technológia fejlődése miatt is kiemelt munkafolyamat intézményünkben. A legfontosabb szempont, hogy ezek a tartalmak bármikor, bárhonnan, bárki számára elérhetők legyenek – mondta portálunknak Szécsényi Orsolya, a kulturális intézmény könyvtárosa.

A szakember kifejtette, hogy a bibliotéka az 1990-es évek végétől kezdve nagy hangsúlyt fektet a helyismereti dokumentumai elektronikus tartalomszolgáltatására és a digitális kultúra fejlesztésére. Feladatuk a már meglévő tartalmak összegyűjtése, fejlesztése, illetve ezek elérhetőségének megteremtése. Lényeges, hogy a könyvtárak közvetítésével elektronikus formában is elérhető legyen az általuk őrzött kulturális vagyon, amely szabadon hozzáférhető módon segíti a kutatást, képzést.

– A digitális korszakban megváltozott a könyvtárak szerepe, feladataik kibővültek. Intézményünk a digitalizálási munka mindennapossá tételével kilépett a könyvtár falain kívül. Ez a tevekénység segíti a településen élők identitásának erősítését, az innovatív kezdeményezések kialakulását – hangsúlyozta a könyvtáros.

Az egri bibliotéka helyismereti gyűjteményének kiemelt tevékenysége a helyi sajtó digitalizálása. A Heves megyében megjelent és megjelenő sajtóorgánumok a legkeresettebbek az olvasóik körében. Hat évvel ezelőtt ezért digitalizáltatták az Eger című napi- és hetilap, valamint a Heves Megyei Hírlap 1953-tól 2010-ig megjelenő számait. Utána a munka folytatódott a Hírlap további lapszámaival, kibővült a Hevesi Szemle, a Hevesi Napló, az Új Hevesi Napló című újságokkal és az Egri Dohánygyár kiadványaival is. Közben a helyismereti gyűjteményben található meghívók és iskolai értesítők is felkerültek a portálra. A digitalizált tartalmak ezen a honlapon érhetők el.

– A sikeres digitalizálási munkának köszönhetően az elmúlt évek helyi és megyei napilapjainak példányai is elérhetők, népszerűsítve ezzel az általuk közzétett híreket. Emellett növeli a helyi események iránti érdeklődést, megkönnyíti a könyvtárosok tájékoztatási feladatait és a visszakeresést – emelte ki Szécsényi Orsolya.

Elmondta, a digitalizálási munka 2019-ben sikeresen megújult, amikor az egri könyvtár pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) végrehajtásához szükséges könyvtári digitalizálás támogatására. A Heves megyei helyismereti dokumentumok digitalizálása (HevesTékaDigit) elnevezésű pályázatukban vállalták, hogy a KDS végrehajtásához kapcsolódó tevékenység során új, nem létező elektronikus felvételeket digitalizálnak.

– A nagy munka eredményeképpen jött létre a summajatirom.hu helyismereti portálunk. A Helyismereti gyűjteményünk állományából könyveket, bekötött folyóiratokat, mikrofilmen lévő folyóiratokat, képeslapokat, fotókat, plakátokat, gyászjelentéseket és cikk-kivágatokat válogattunk. A portálra felkerült képek eredeti méretben és fájlformátumban letölthetők, a szöveges dokumentumok olvashatók és kereshetők. Az oldalt a folyamatosan létrejövő új digitalizált helyismereti dokumentumokkal fogjuk bővíteni – közölte a könyvtáros.

A kezdeményezés sikeresnek mondható, ugyanis a tavalyi évben az Arcanum.hu közművelődési portál összesen 189 ezer 286, a summajatirom.hu helyismereti adatbázis pedig 2.896 felhasználót ért el. Az adatbázisokon több mint 5 ezer film, közel 2 ezer képeslap, 65 digitalizált könyv, valamint ezernél is több cikk érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában