Őrtűz

2022.10.25. 13:13

Tüzet gyújtanak a székely autonómia napján Feldebrőn

Gáspár Mihály múzeumi szakügyintézőt – mivel a településről származik – sokan ismerik a feldebrőiek közül. Most a fővárosban él, de rendszeresen látogatja szülőfaluját – tudtuk meg.

S. S.

Négy éve már, hogy tüzet gyújtanak

Forrás: HMH

Évtizedek óta a Szentendrei Skanzenben dolgozik, több alkalommal segítette a feldebrői csoportokat, amikor odalátogattak. Részt vesz a Feldebrői Értéktár Bizottság munkájában, s kezdeményezésére és szervezésében valósult meg négy esztendeje először az a tűzgyújtás a Hangyástetőn, melyet a székely autonómia napja alkalmából rendeztek. 

– Négy éve, magánkezdeményezésre kezdődött az az esemény, melyben megemlékezünk a Székely Nemzeti Tanács javaslatáról. Ez a felszólítás volt a székely falvak és városok lakóihoz és vezetőihez, hogy az autonómia napján, illetve annak estéjén a települések határaiban gyújtsanak őrtüzeket. Ez az akció minden év október hónapjának utolsó vasárnapján esedékes. Idén október 30-án tartjuk. A gyülekező 18 órakor lesz a templomnál. Onnét sétálunk ki a Hangyás tetőre. Beszédet én mondok, s Magyar Gyula, aki Bo­gácsról jön, tárogatón játszik – mondta portálunknak Gáspár Mihály. 

Arra a kérdésünkre, hogy miért emlékeznek meg erről Feldebrőn, a szervező elmondta: már az első székelyföldi őrtüzekkel egy időben is sok helyen gyújtottak tüzeket szolidaritásból az anyaországban. Összejöttek a hasonló érzelmű emberek, beszélgetések alakultak ki, itt-ott népzene szólt, egy-egy beszéd tájékoztatta az esti sétálókat. Ez adta az ötletet, hogy itt, a Hangyás-dombon – ahonnan gyönyörű a panoráma –, nálunk is legyen őrtűz – magyarázta. 

– Úgy alakult ki, hogy nagyjából egy időben az erdélyiekkel este hatkor találkozunk a templom mögött, a plébánia előtt. Negyedórás séta után érünk ki a helyszínre. Itt már nagy lánggal ég a máglya. Körbeállunk, illő távolságra a tűztől. Egy-két mondatos üdvözlés után valami ide illőt eléneklünk. Tavaly először egy tárogató is csatlakozott, ez megkönnyítette az éneklést és emelte a hangulatot. Rövid beszéd következik, mely középiskolás szinten szól az est témájáról – mondta el a szervező.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában