Zöld Város

2022.12.17. 13:46

Folytatódik Hatvan "zöldítése" az idén már több száz növényt ültettek el

A település zöldítése érdekében újabb fákat ültettek el a város különböző részein. A VárosFa Program részeként a település harminc egyedet kapott, amelyek elhelyezésében, a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola diákjai is segítettek. Ezzel már több száz egyed került a közterületekre az idén.

T. O.

Nyáron egy egész fasort ültettek el a képviselő-testület tagjai és a civilek

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A MOL-Új Európa Alapítvány hirdette meg a városfásítási programot s sorfák adományozásával is támogatta az önkormányzatokat. A program a Hatvani Szolgáltató Kft. közreműködésével, Gulyás Katalin városi főkertész irányításával és szakképzett erdész segítségével valósult meg.

– A pályázat keretében harminc fát ültettünk el: a Viola utcába kilenc gömb szivarfát, a Népkertbe pedig hat egyedet. A Zagyva-liget területére öt magas kőrist, két korai juhart és három keskenylevelű kőrist ültettünk, míg a strandfürdőbe három korai juhar és két keskenylevelű kőris került – nyilatkozta Gulyás Katalin.

Az alapítvány minden fához támasztókarót, védőrácsot és takarómulcsot is szállított a helyszínre, továbbá minden ültetéshez szakember jelenlétét is biztosította.

A fásítás nem új keletű a településen. Nyáron például a helyi Pro Natura mozgalom szervezésében a környezetvédelmi világnap alkalmából félszáz gömbkőrist ültettek el a Kosztolányi utcában, s ezzel egy újabb fasorral bővült a város. A megmozduláshoz akkor a nyugdíjas klubok is csatlakoztak.

A fentieken túl rengeteg fa kerül a városközpontba is. Mint arról beszámoltunk, a Kossuth teret a városháza udvarán át összekötik a Hunyadi térrel, s ezzel hatalmas zöldfelületet alakítanak ki.

Már díszkörtefák tarkítják a plébánia mögötti területet, s elültették az árnyékliliomokat, íriszeket és rózsaloncokat is. A kertészet munkatársai rengeteg évelő, egynyári és kétnyári növényt ültettek el, árvácskát, illetve több mint ötezer nárcisz-és tulipánhagymát is a földbe helyeztek. Ugyancsak a Zöldülő Város-projekt keretében összesen 143 darab díszfát ültetnek el, többek között hársfákat, díszcseresznyéket, oszlopos gyertyánokat, kőriseket, juharokat és cédrusokat. A fák mellett cserjéket is telepítenek, ezek kis csoportokban vagy önmagukban is díszítenek majd, mint például a hortenzia. Ültetnek továbbá térhatároló-, talajtakaró-és sövénycserjéket is. Mindezeknek köszönhetően jövőre már teljes pompájában díszítik a növények az új teret.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában