Volt, nincs

2023.01.19. 20:00

Nem kell már bontani az egri hódgátakat, elvitte a víz

Megspórolta a levonuló árhullám a bontási költséget.

Sz. M. L.

Zavartalanul átfolyik a víz a Bükk sétány melletti hódépítményen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mindkét hódgátat elvitte a levonuló árhullám az Eger-patakon a napokban. Csütörtök délelőttre legalábbis már ezt tapasztaltuk. A fotókon jól látszik, hogy a fentebb, a Töviskes-térnél és az alsóbb szakaszon, a Bükk sétánynál is zavartalanul átfolyik a víz a gáton. Sőt, az előbbi szinte teljesen megsemmisült.

A hódgátak sorsa ősszel többször is téma volt, hiszen volt, aki lebontatta volna, mások viszont ezen rendkívül felháborodtak.

Minczér Gábor alpolgármester arról számolt be, hogy szülők tettek bejelentést, mert féltek, hogy a patakban játszó gyermekeiknek a hódok tevékenysége miatt esik baja.

Elsodorta a víz a hódok által épített gátakat az Eger-patakon Fotó: Huszár Márk

A vízügy egyébként többek között arra hivatkozott, hogy a gátakat azért is le kell bontani, mert egy árhullám esetén víz alá kerülhet miattuk a környék – már ha a gát kitartott volna a közepes árhullámmal szemben.  Kérdés, hogy ha a hódok újjáépítik, akkor arra is érvényes lesz-e a már tavaly kiadott bontási engedély, hiszen az tulajdonképpen egy másik gát lesz.

 

A Töviskes-téri gátnak alig van nyoma Fotó: Huszár Márk

Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense portálunknak korábban elmondta, árvízvédelmi és az emberi élet, illetve egészség védelme érdekében engedélyezhetik a hódgátak bontását, az állat szaporodási időszakán túl, október 1. és március 31. között. Ennek költsége és lebonyolítása a kérelmezőt terheli, a természetvédelmi őrszolgálat azonban a helyszínen ellenőrizheti azt, hogy a jogszabályoknak megfelelően történik a riasztás, azaz a hódgátak elbontása. Az elbontott hódgátakat, napokon, esetleg heteken belül újraépítik az állatok. Viszont az is lehet, hogy a hódcsalád inkább elköltözik ilyen esetekben a területről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában