Több postát akar

2023.02.17. 13:29

A gyöngyösi jobbikos képviselő törvénybe foglalná, hogy a kisebb településeken is legyen posta

A parlament tavaszi ülésszakán újra több törvényjavaslatot nyújt be ez ügyben a honatya

Sz. Sz. I.

A lakosság a kezdetektől tiltakozott a postabezárások ellen

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Már két éve foglalkozik a postahivatalok helyzetével, mondta el Gyöngyösön Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője a pénteki sajtótájékoztatóján, amelyet a továbbra is zárva maradó Szövetkezet úti postahivatal előtt tartott. A honatya véleménye az, hogy lenne a posták működtetésére forrás. Szerinte az áfa-bevételen túl több mint 1400 milliárd forint adóbevétel-többlete keletkezett tavaly az államnak. A honatya kormányzati kommunikációra hivatkozva azt mondta, a jelenleg bezárt postahivatalok fenntartási költsége 20 milliárd forint. 

– Számos kísérletet tettem már annak érdekében, hogy a posták megmeneküljenek – jelentette ki Dudás Róbert. – A Szerencsejáték Zrt.-hez fordultam, mert a postával nagyon fontos kapcsolatban van a termékei révén. Azt kértem, a befolyó óriási bevételből és nyereségből segítsen megmenteni a postákat. Azt is kértem, legyen törvényi garancia arra vonatkozóan, hogy az 500 lakos fölötti településeken köteles legyen a Magyar Posta hivatalt működtetni. Jelenleg 1000 főnél van meghúzva a határ. Kértem azt is, hogy amennyiben az állam veszteséges állami céget uniós elvárás értelmében nem támogathat, akkor támogassa az önkormányzatokat, hogy azok abból a támogatásból működtethessék a postahivatalokat. Az önkormányzatok ezt önerőből nem tudják megtenni.

- A parlament tavaszi ülésszakán újra több törvényjavaslatot nyújtok be ezzel kapcsolatban. Szóban is fogom kérdezni a kormányt arról, hogy mi a terve a jövőre nézve. Kérni fogom továbbá, hogy az 500 lakosnál népesebb településeken kötelező legyen postahivatalt nyitva tartani, és ezt foglaljuk törvénybe. Emellett arra is legyen törvényi garancia, hogy – az állam és a Magyar Posta között létrejött megállapodásnak köszönhetően – a jelenleg országszerte 1600 hivatalt a posta köteles nyitva tartani, sőt, ezek számát növeljük legalább 2200-ra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában