Vége?

2023.02.13. 13:15

Úgy tűnik nem nyitnak újra a bezárt posták Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban és Füzesabonyban

Az októberben bezárt posták közül hat már nem nyit újra, ha valaki nem fizet, az állami társaság további hivatalokat szervezne ki.

T. B.

A füzesabonyi 3. posta is zárva marad

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Nem nyitja ki „ideiglenesen bezárt” fiókjait a Posta. A Magyar Posta Zrt. a honlapján azt közölte, hogy októberben 364 postahivatal működtetésének szüneteltetését jelentették be az energiaárakra hivatkozva. Ezek közül 32 településen 45 fiókot nyitottak újra, miután az önkormányzat fizet az állami társaságnak azért, hogy fenntartsák azokat. A cég szerint az elmúlt években jelentősen megváltoztak az ügyfélszokások, egyre kevesebb levelet és csekket adnak föl a postákon, ennek kiszolgálására pedig elegendő a meglévő 2200 postahely, ráadásul így is a törvényben előírtnál hatszázzal több posta van nyitva. Ezért nem nyitják újra a már bezárt fiókokat, kivéve, ha lesz, aki fizet azért, hogy mégis megtegyék.

Ezen kívül további postákat is bezárhatnak, ha találnak partnert arra, önkormányzatok, vállalkozások (például élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok) és egyéb partnerek vegyék át a postai szolgáltatásokat. Ezek a felvételhez köthető tevékenységet (csekkfelvétel, levél-, csomagfelvétel elősegítése) jelentik, a kézbesítést a posta munkatársai végeznék továbbra is.

Megyénkben az elmúlt években számos kistelepülési posta került át élelmiszerboltokba, valamint októberben is több fiókot bezártak, ezek közül egy hatvani és egy mátrafüredi nyitott újra, miután az önkormányzat megegyezett az állami társasággal. Továbbra is zárva van tehát Egerben a felnémeti és a Vallon utcai fiók, Gyöngyösön a Szövetkezeti út 2., valamint Hatvanban a Boldogi út 2. és Füzesabonyban a Szabadság út 11. alatti fiók, s Mikófalván is marad a mobilposta.

A Magyar Posta egyébként egyes kisebb településektől több millió, nagyvárosoktól több tízmillió forintot kért egy-egy hivatal újranyitásáért.

Fónagy Gergelytől, Mikófalva polgármesterétől megtudtuk, az önkormányzatnak a költségek felét kellett volna átvállalnia az állami társaságtól. Abban maradtak, hogy tavasszal, a költségvetés elfogadása után ülnek tárgyalóasztalhoz, akkor kiderül, tudja-e vállalni a terhet a község, amelynek magának is feszesen kell gazdálkodnia. A jelenlegi mobilposta egyébként december óta az önkormányzat udvarán fogadja az ügyfeleket és megnőtt a forgalma.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában