Mobilposta

2023.02.19. 13:55

Az önkormányzat nem veszi át a mikófalvi postát, más megoldást találtak

Mikófalván a bezárás óta napi fél órára áll meg a mobilposta, amelynek forgalma nagyot nőtt, mióta a faluközpontban fogadják az ügyfeleket.

Tóth Balázs

A mobil posta pótolja jelenleg a korábban helyben elérhető szolgáltatásokat Fotó:

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Nem nyit ki újra a postahivatal Mikófalván, döntött róla a Magyar Posta Zrt., amely hétfőn közölte, hogy az októberben ideiglenesen bezárt nagy többségét nem fogják tovább üzemeltetni. Azt nem zárták ki, hogy más formában esetleg legyen újra postai szolgáltatás a kistelepüléseken, vagy ha a megrendelő finanszírozza, akkor külön is legyen postahivatal. Mikófalván mobilpostát vezettek be az egykori vasútállomási épület bezárását követően. 

Fónagy Gergely polgármestertől megtudtuk, az állami cég az önkormányzattól azt várta, amit másoktól is, hogy a költségek felét vállalja át. Abban maradtak a felek, hogy majd tavasszal visszatérnek a kérdésre, ha látszik, hogy mit bír el a település költségvetése. 

– Decemberben annyit módosítottunk a mobilposta szolgáltatáson, hogy az autó a polgármesteri hivatal udvarára áll be, itt van lehetőség a csekkek, levelek feladására, átvételére. A falu egyik fele nem szívesen ment el a község másik oldalán lévő postára, de amióta a faluközpontban van lehetőség a szolgáltatások igénybevételére, azóta három-négyszeresére nőtt a forgalom – mondta Fónagy Gergely. 

Megemlítette, évek óta téma volt, hogy a postát be kellene hozni a központba, erre a célra ki is szemelték az egykori takarékszövetkezet épületét, amelyet az önkormányzat meg is vásárolt volna, a posta pedig bérbe vehette volna. Nem sikerült azonban megegyezni, hiszen az állami cég azt szerette volna, ha az áttelepülés költségeit is állja a helyhatóság. Ha akkor sikerült volna megegyezni, akkor valószínűleg nem ez lenne a mostani helyzet. 

A polgármester tisztában van azzal, hogy megváltoztak a szokások, sok dolgot online ügyintéznek, fizetnek az emberek, s nem a postával küldenek, fogadnak csomagot. Nem az a helyzet, ami volt 15 évvel ezelőtt. Ugyanakkor bizonyos szolgáltatásokra még van igény, s ezt akár valamelyik bolt is átvehetné. Az egyik élelmiszerbolt biztosan nem fog postát is működtetni, a másik viszont fölméri a lehetőséget. Hosszú távon még nem tudni, mi lesz, de a boltnak megérheti az üzemeltetés. Arról egyelőre nincs szó, hogy az önkormányzat is valamilyen módon szerepet vállaljon ebben, hiszen ez bonyolult konstrukció lehetne az állami társaság, egy magánvállalkozás és az önkormányzat között.

Fónagy Gergely szerint egyébként a takarékszövetkezeti kirendeltség megszüntetése kevesebb problémát okozott, sokan átjárnak a közeli Bélapátfalvára. Néhányan ezt addig is megtették, hiszen bevásárolni is átjártak a városba, és a pénzügyek intézését is összekötötték ezzel. A szövetkezeti épületet végül nem az önkormányzat vásárolta meg, hanem más, és fel is újították. 

Mikófalva költségvetésében a legfontosabb, kötelezően ellátandó feladatokra lesz idén forrás, az a cél, hogy intézményeiket, közszolgáltatásaikat fenn tudják tartani, ennek megfelelően csoportosítanak át pénzügyi forrásokat. 
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában