Földrengés után

2023.02.22. 14:01

Ezt a videók sem adják vissza: döbbenetes dolgokat élt át Törökországban a füzesabonyi önkéntes

A Krisna-hívők Ételt az Életért Alapítványának négy magyar tagja utazott Törökországba február 10-én, hogy a katasztrófa sújtotta régióban több ezer adag étellel lássák el a fölrengés túlélőit. Döbbenetes dolgokat éltek át.

Fekete-Vadászi Erika

Csizmár Ferenc

Forrás: Beküldött fotó

A csillagos ég alatt aludtak, hajnali fél ötkor keltek, és napi 14 órát dolgoztak a rögtönzött konyhában. A Füzesabonyban élő, az egri Govinda étterem beugrósa, valamint az Ételt az Ételért Alapítvány egri irodájának önkéntese, Csizmár Ferenc is köztük volt, napi ezer adag étel főzésében segédkezett. Hétfői hazatérése után most megosztotta tapasztalatait portálunkkal.

– Megdöbbentő volt látni a földrengés okozta kár mértékét, a videók és a fotók nem adják vissza azokat a körülményeket, amiket a helyszínen tapasztaltunk. A hideg idő és a mínuszok ellenére is a szabad ég alatt aludtunk, mivel a már megrongálódott épületek egy kisebb rengéstől is összedőlhettek és életveszélyes sérüléseket okozhattak volna. Az ott-tartózkodásunk alatt az egyik éjjel volt egy 5,1-es erősségű földrengés, de ennek hatása jóval kisebb volt, mint a korábbi, első földmozgásé – mesélte el a Heolnak Csizmár Ferenc, akitől megtudtuk, hogy az önkéntesek zömében keleties ételeket, például fűszeres leveseket, bulgurt és zöldséges főételeket készítettek. 

Mellé a helyi tradíciónak megfelelően fetasajtot és olívát szolgáltak fel, előre csomagolt pékáruval. Mindezen túl vegetáriánus paprikás krumplit is főztek, igazi, magyaros ízvilággal, amit nagyon szerettek a sorban álló helyiek, akik nagyon megörültek, amikor megtudták, hogy magyarokról van szó. Gyakran mondták, amikor meglátták őket: „Testvérek vagyunk!”

Csizmár Ferenc és társai napi ezer adag ételt főztek a földrengés károsultjainak
Forrás: Beküldött fotó

Nagy szeretettel és hálával fogadtak minden ételt a földrengés sújtotta török polgárok.
– Hihetetlen, de az utórengések során ők biztattak minket a bajban, holott épp ők voltak azok, akik a lakhatásuk mellett a szeretteiket, a vállalkozásaikat, a megélhetésüket is egy csapásra vesztették el – jegyezte meg Csizmár Ferenc.

– A hidegen kívül más kihívások is akadtak bőven. Mivel a régióban kolera ütötte fel a fejét, úgy döntöttünk, hogy nem használjuk a továbbiakban a kútvizet, sem főzésre, sem mosogatásra, mindent az Isztambulból hozott vizes tartályokból kellett biztosítani. Azt is ki kellett tapasztalni, hogy az éjjeli mínuszok ellenére hogyan tartsuk melegen a gázpalackokat, amelyek első éjszaka máris megfagytak, ezzel is tovább nehezítve a főzési folyamatot – számolt be róla az önkéntes.

Kollégái és bajtársai Ferencet úgy jellemzik, mint aki mindig, minden helyzetben felismeri egy jó vicc lehetőségét, mindig vidám, és szinte sohasem veszíti el életkedvét. Az elmúlt napokban Törökországban nem csak kétkezi munkájával segítette az akció sikerességét, hanem állandó optimizmusával és humorérzékével is. 

Csizmár Ferenctől azt is megtudtuk, hogy bő egy hét után tért haza Magyarországra, ahol a kollégái és a felesége megkönnyebbülten fogadták. Távozásuk után a térségben ismét egy 6,4-es erősségű földrengést mértek, a kis fatüzelésű kazánt, ami mellett a kertben aludtak, és ahol minden nap főztek, téglatörmelékek zúzták össze.

Az ilyen híreket hallatán mindig hálát adnak Isten személyes védelméért.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában