Akcióztak

2023.03.26. 14:16

A Mátra Biker leszállt a nyeregből, gyalog szedték össze mások szemetét

Az akció célja volt az is, hogy tisztaság fogadja a Mátrába érkező sportolókat.

Sz. Sz. I.

Gyerekek, felnőttek együtt szedték a szemetet

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az Aktív Magyarország Tavaszi nagytakarítás elnevezésű szemétszedő akciójához csatlakozva szervezett szemétgyűjtést vasárnap a gyöngyösi Mátra Biker Sport Club. Jaros Péter, a kerékpáros sportegyesület alelnöke arról beszélt portálunknak, hogy nem először csatlakozott a klub az állami kezdeményezéshez.

– Az Aktív Magyarország társszervezésével és koordinálásával zajló akcióhoz civil szervezetek, önkormányzatok csatlakozhatnak. A mai már a sokadik alkalom volt, hogy a természeti környezetünk takarításában részt vettünk, akár a Tavaszi nagytakarítás programban, de mi magunk is többször kezdeményeztünk hulladékgyűjtést más társszervekkel közösen. Az akció lényege, hogy egy tavaszi túra révén megtisztítsuk a környezetünket, ehhez az Aktív Magyarország biztosít gumikesztyűket és szemeteszsákokat. Kerékpáros klub lévén általában a Gyöngyös és Mátrafüred közötti kerékpárutat és a környékét tesszük rendbe. A célunk mindig az, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a környezettudatosabb életvitelre, a szemetelés mellőzésére. Erre akarjuk nevelni a gyerekeket is. Talán megalázónak tűnhet más szemetét szedni, de ez nálunk a civil aktivitás része évi egy-két alkalommal. A mai akciónk már mintegy bevezetője is volt a közelgő nagy kerékpáros eseményeknek. Április 29-én lesz a Mátra Ring kerékpáros teljesítménytúra, azt követően pedig, június elején következik a Tour de Mátra kerékpárverseny. A mai szemétszedéssel az is célunk volt, hogy már most megtisztítsuk a Mátrát, hogy az ország számos pontjáról ide érkező sportolót tisztaság fogadja – részletezte Jaros Péter.

A gyöngyösi kerékpáros klub alelnöke azt is elmondta, hogy nemcsak a lakosság, de diákok csatlakozási lehetőségét is meghirdették a közösségi oldalukon. Utóbbiak számára azért is hasznos a klub akcióihoz csatlakozni, mert a középiskolások teljesíthetik közben az érettségihez kötelező mennyiségű közmunka egy részét. Mintegy 30-an kezdtek vasárnap a munkához, de közben többen is csatlakoztak a kerékpárúton sportolók közül és Mátrafüredről is jöttek, így mintegy 50-re duzzadt a végére a létszám. Péter.Jaros Péter kiemelte, hogy kevesebb szemét volt a kerékpárút mentén, mint amire számítottak, szerinte talán némi szemléletváltás is tapasztalható az embereknél. Azt is megtudzuk, hogy nemcsak szemétszedésből állt a nap. Csakúgy, mint más alkalmakkor, most is lemetszették kerékpárútra belógó ágakat, akadálymentesítették az utat néhány kidőlt fenyő félrehúzásával, az úttestre hullott gallyak összeszedésével. Úgy tették rendbe a környezetet is, hogy beláthatóak legyenek a kanyarok. A mátrafüredi temetőnél egy külön csapat megtisztította a kerékpárutat a jelentős sárfelhordástól. A munkát a gyöngyössolymosi önkormányzat segítette, tette hozzá az alelnök. 

Az akción 30-an kezdtek, de közben többen is csatlakoztak a kerékpárúton sportolók közül, így talán 50-es is voltak a végére. Kevesebb szemét volt, mint amire számítottak, talán némi szemléletváltás is tapasztalható az embereknél, mondta Jaros Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában